Borisa Popoviča so pričakovano, po izločitvi ključnih dokazov obtožnice, oprostili vseh obtožb. Foto: RTV SLO
Borisa Popoviča so pričakovano, po izločitvi ključnih dokazov obtožnice, oprostili vseh obtožb. Foto: RTV SLO
Franci Matoz
Popovičev odvetnik Franci Matoz je dejal, da ni bilo dokazov, zato so vse obdolžene oprostili. Foto: RTV SLO
Koprski župan oproščen

Obtožnica je Popoviča sicer bremenila zlorabe položaja, pridobitve premoženjske koristi prek družinskega podjetja (188.600 evrov) in utaje davkov, ko je bil še podjetnik. Glede na preobrat, ki se je na sodišču zgodil pretekli teden, ko je sodnica ugodila obrambi in izločila ključne obremenilne dokaze, na katerih je temeljila obtožnica, je sodba pričakovana.

Poleg Popoviča sta bili vseh obtožb oproščeni še njegova žena Eva ter sestra Laura Ban. Tožilec Bojan Pečnik ima osem dni časa, da se na sodbo pritoži, kar bo po vsej verjetnosti tudi storil. Pečnik je dejal, da ima na razpolago pravna sredstva, ki jih namerava izkoristiti.

Koprski župan Popovič je tudi danes ponovil, da je nedolžen in da je proces politični konstrukt. Dodal je, da je izida zelo vesel in ga je tudi pričakoval. Po njegovih besedah se je potrdilo, da pravna država še vedno obstaja, prav tako pa tudi "črne sile". Popovič pričakuje še kakšen udarec, saj meni, da je zmagoslavje preveliko in da politični nasprotniki ne bodo dali miru.

Popovič bo zahteval odškodnino
Na vprašanje, koliko bo težak zahtevek za odškodnino, je Popovič dejal, da bo "zelo težak". Najprej ga bo vložil zoper državo, potem pa še proti ostalim, saj so mu med postopkom zamrznili tudi premožnje in četrtino plače. Popovičev odvetnik Franci Matoz je povedal, da so vse obdolžene oprostili obtožbe tožilstva zato, ker ni bilo dokazov, da bi ta dejanja storili. Matoz meni, da se je preobrat zgodil takrat, ko je sodni senat videl, da delavec policije, ki je celotni postopek vodil, govori neresnico.

Koprski župan oproščen