Racman je prvoobtoženi v zadevi Marina, v povezavi s katero je specializirano državno tožilstvo zaradi zlorabe prostitucije napisalo obtožnico zoper 18 ljudi. Foto: Televizija Slovenija/Eugenija Carl
Racman je prvoobtoženi v zadevi Marina, v povezavi s katero je specializirano državno tožilstvo zaradi zlorabe prostitucije napisalo obtožnico zoper 18 ljudi. Foto: Televizija Slovenija/Eugenija Carl

Racman je bil iz naroka za preostale obdolžene izvzet in se zanj opravlja posebej, saj je bil na begu in novembra lani iz Kanade izročen Sloveniji.

Tožilka specializiranega državnega tožilstva Maja Veber Šajn v obtožnici Racmanu očita, da je skupaj s soobtoženimi prek družbe Cratos obvladoval klub Marina, v katerem naj bi skupaj s preostalimi organiziral, vodil in nadziral prostitucijo v klubu Marina na Ajševici pri Novi Gorici. V petih letih naj bi bilo v klubu več kot 400 žensk žrtev prostitucije, klub pa naj bi po mnenju tožilstva obiskalo več kot 148.000 moških. Družba Cratos naj bi si tako pridobila več kot 21 milijonov evrov premoženjske koristi.

"Tožilstvo je prepričano, da ima trdne dokaze, ki dokazujejo tezo, ki jo zagovarjamo v obtožbi. Sergeju Racmanu se očita kaznivo dejanje zlorabe prostitucije, storjeno v hudodelski združbi, za katero je zagrožena zaporna kazen od enega do dvanajstih let zapora. Konkretno pa se mu očita, da je sodeloval pri izkoriščanju prostitucije druge osebe s tem, ko je kot eden vodij hudodelske združbe skupaj z drugima dvema vodjema odprl klub Marina na Ajševici, v katerem se je izvajala prostitucija," je obtožnico povzela tožilka.

Tožilka je sicer predlagala, da je treba izločene dokaze znova vključiti, ker gre za nove okoliščine. Ovadili so namreč tudi dva odvetnika, tako nista več zaščitena za poklicno tajnost, zaradi česar so bili prisluhi izločeni. Iz prisluhov izhaja, da sta odvetnika svetovala Sergeju Racmanu, Jožetu Kojcu in Dejanu Šurbku, kako pravno urediti dejavnost v Marini, je poročala novinarka TV Slovenija Eugenija Carl.

Racmanova odvetnica, Martina Žaucar Hrovatin, je temu nasprotovala, saj gre za združen postopek Racmana s preostalimi, ter predlagala izločitev še nekaterih drugih dokazov. Med njimi so tudi dokazi, pridobljeni s tajnim delovanjem policije. Obenem je Racmanov zagovornik predlagal zaslišanje vseh deklet, ki naj bi bile domnevne žrtve prostitucije.

"Ocenjujemo, da ta zadeva kar cveti od nezakonitosti v fazi zbiranja dokazov. Odredbe, ki so bile izdane, so temeljile na pomanjkljivih podatkih, podatkih, ki so bili zamolčani preiskovalnim sodnikom, ki so izdajali odredbe, ali pa zanje sploh ni podlage v zakonu o kazenskem postopku, da bi bil tak ukrep sploh mogoč," je povedal drugi Racmanov zagovornik, Mitja Jelenič.

Sodnica Tatjana Pavlovec, ki bo predsedovala sodnemu senatu v tem sodnem postopku, bo o morebitnih dodatnih dokaznih predlogih ali izločitvi dokazov po predlogu zagovornikov še odločala. Prav tako datum začetka sojenja v aferi Marina še ni znan.

Tožilka specializiranega državnega tožilstva Maja Veber Šajn v obtožnici Racmanu očita, da je skupaj s soobtoženimi prek družbe Cratos obvladoval klub Marina, v katerem naj bi skupaj s preostalimi organiziral, vodil in nadziral prostitucijo. Foto: BoBo
Tožilka specializiranega državnega tožilstva Maja Veber Šajn v obtožnici Racmanu očita, da je skupaj s soobtoženimi prek družbe Cratos obvladoval klub Marina, v katerem naj bi skupaj s preostalimi organiziral, vodil in nadziral prostitucijo. Foto: BoBo

Preiskava opravljena pred slabima dvema letoma

Potem ko je koprsko okrožno sodišče sredi marca 2019 izdalo sklep o uvedbi preiskave zoper 17 fizičnih in eno pravno osebo zaradi zlorabe prostitucije in pranja denarja, je bila konec maja vložena razširitev zahteve za preiskavo zoper eno fizično osebo zaradi kaznivega dejanja zlorabe prostitucije. Med osumljenimi se je zaradi zlorabe prostitucije znašel tudi poslovnež Sergej Racman, saj naj bi se njegova podjetja financirala na podlagi izplačil za fiktivne posle v Savna klubu Marina na Ajševici.

Ker naj bi Racman najverjetneje vedel, kaj se v resnici dogaja v klubu, naj bi s tem zavestno podpiral nezakonite posle, hkrati pa naj bi zagotavljal pravno podlago za denarne prilive iz Marine. Racman je postal prvoobtoženi v tej zadevi, v povezavi s katero je specializirano državno tožilstvo zaradi zlorabe prostitucije napisalo 400 strani dolgo obtožnico zoper 18 ljudi. Osumljeni so več kaznivih dejanj, tudi pranja denarja in ponarejanja listin.

Racman krivde ni priznal

Našli so ga v Kanadi

Zoper Racmana je sodišče odredilo pripor, a se tja ni zglasil, policija pa je razpisala mednarodno tiralico zaradi sodelovanja v kriminalni združbi, ki je izvajala kazniva dejanja zlorabe prostitucije. Našli so ga v Kanadi, kanadska policija pa ga je lanskega novembra izročila slovenskim kolegom. Že pred enim letom je sicer sodišče po pritožbah zagovornikov odpravilo pripor zoper Racmanove soobtožence. Višji sodniki pa so pred kratkim v tej zadevi potrdili izločitev več dokazov.