Robert Časar, nekdanji predsednik uprave Luke Koper, je na sojenje povabljen kot priča. Foto: MMC RTV SLO
Robert Časar, nekdanji predsednik uprave Luke Koper, je na sojenje povabljen kot priča. Foto: MMC RTV SLO
Časarju niso izročili vabila na sojenje

Robertu Časarju naj sodišče namreč ne bi vročilo vabila, ker naj bi bil takrat v tujini. To je potrdil tudi sam Časar, ki je dejal, da je za to, da je vabljen kot priča, izvedel iz medijev. Sicer pa se bo, ko je napovedal, v torek o tem pozanimal na sodišču.

Časar bi moral pričati, ker je podjetnik Marjan Mikuž, ki v procesu nastopa kot glavna priča in oškodovanec, dejal, da je Robert Časar prejel 90 tisoč evrov provizije, kar je zahteval Srečko Prijatelj. To naj bi bilo treba storiti, "da se posli ne bi ustavili in ker morajo biti vsi zadovoljni", je pričal Mikuž.

Časar naj sicer denarja neposredno ne bi zahteval, a naj bi bilo iz njegovih SMS-sporočil Mikužu jasno, da plačilo pričakuje. Časar je navedbe že zanikal, Srečko Prijatelj pa je zatrdil, da sam pri domnevni predaji denarja Časarju ni bil navzoč.

Pričali kriminalisti, ki so preiskali hišo
Danes so sicer pričali kriminalisti Tanja Škerlj, Dragoljub Pavlovič in Amir Begonovič, ki so opravili preiskavo avtomobila Prijateljeve žene Aleksandre in hišno preiskavo stanovanja Prijateljevih na Orleku na dan prijetja Srečka Prijatelja marca letos v Solkanu. Kot je pojasnila vodja preiskave Škerljeva, so na Orleku preiskali stanovanjski objekt, garažo, osebni avtomobil v garaži in kamper. Pred njihovim prihodom je bila na ulici že skupina policistov, ki je tretjim osebam preprečila vstop na posest. V stanovanjski hiši so policisti po njenih besedah našli razstrelivo, v avtomobilu pištolo, v garaži pa bombo.

Obtoženi v hišni preiskavi stanovanja po navedbah Škerljeve ni želel sodelovati. Na vprašanje sodnice Orjane Trunkl, ali je bila v hiši na Orleku že kdaj prej, je Škerljeva odgovorila, da ne. Kot je še dejala, ji ni znano, da bi v hišo kdo nameščal preiskovalne naprave ali kaj podtikal.

Znova brali SMS-sporočila
Sodnica je obravnavo nadaljevala z branjem SMS-sporočil, ki jih je od avgusta 2008 Prijatelj pošiljal novogoriškemu poslovnežu Marjanu Mikužu. Gre za desetine SMS-sporočil, včasih tudi po več na dan, v katerih Prijatelj Mikuža terja, naj mu vrne denar, ki naj bi ga Mikuž dolgoval Prijatelju in njegovi tašči. Prijatelj je sodišču ob tem pojasnil, da je bil obupan in da je Mikuža večkrat neuspešno čakal tudi v Novi Gorici.

V sporočilih Mikužu je včasih omenjen tudi Časar. "Prosim te, da se zavedaš svojih obvez. Časar mi pravi, da se ne javljaš," piše v enem izmed njih. Zatem pa še, da sta z Mikužem že bila na kakšni primopredaji. Mikuž je ob tem sodišču znova zatrdil, da je bil Prijatelj navzoč ob predaji denarja Časarju na Kozini in da se je s Prijateljem srečal na dveh "napol skrivnih lokacijah".

Prijatelj prepričan, da je žrtev
Kot je znano, gre za sojenje zaradi domnevno spornih poslov pri prodaji zemljišč v Orleški gmajni, s katerimi naj bi Luko Koper oškodovali za več milijonov evrov, saj naj bi ji zemljišča prodali po bistveno višji ceni od odkupne. Zemljišča je kupovalo Mikuževo podjetje Premik. net.

Prijatelj je pred dnevi znova zaprosil za odpravo pripora in policijo obotožil, da je "izzvala kriminalno dejanje". O tem je pisal tudi pravosodnemu ministru Alešu Zalarju in v pismu med drugim zapisal, da mu "kratijo pravico do dela". Veliko vlogo v procesu imata po njegovem mnenju LDS in njegova predsednica Katarina Kresal.

Časarju niso izročili vabila na sojenje