Hiša Simone Dimic, ki so jo gradili tudi z materialom Vegrada s Celovških dvorov. Foto: MMC RTV SLO
Hiša Simone Dimic, ki so jo gradili tudi z materialom Vegrada s Celovških dvorov. Foto: MMC RTV SLO
Trojica v primeru Dimic oproščena

Sodni senat je po poročanju Radia Slovenija presodil, da tožilstvu ni uspelo dokazati naklepa kaznivega dejanja ter konkretne vloge Tovšakove in Košiča v celotni zadevi, kot tudi ne, kaj kaznivega sta storila.

Državnega tožilca Jako Brezigarja je obrazložitev sodbe presenetila, saj je prepričan, da je bilo v obtožnici zadoščeno vsem zakonskim znakom kaznivega dejanja. Zoper sodbo je že napovedal pritožbo.

Hišo obnavljali Vegradovi delavci
Hišo Simone Dimic, nekdanje vodje kabineta takratnega premierja Boruta Pahorja, naj bi obnavljali Vegradovi delavci z materialom, ki je bil namenjen za Celovške dvore, pri tem pa nekaterih del ne bi dobili plačanih.

Tožilstvo je zato obtožilo partnerja Dimičeve Romana Horvata, takratno predsednico uprave Vegrada Hildo Tovšak in njeno desno roko Mateja Košiča. Po mnenju tožilstva sta Tovšakova in Košič v dogovoru s Horvatom poskrbela, da je Vegrad začel obnavljati hišo Dimičeve, čeprav sta vedela, da za obnovo ni ustrezne pogodbe, da zanjo ne bo izdan noben račun in da dela ne bodo nikoli plačana.

Krivdo so ves čas zanikali
Tovšakova in Košič sta bila zato obtožena zlorabe položaja, Horvat pa napeljevanja h kaznivemu dejanju. Tovšakova in Košič naj bi Horvatu omogočila tudi protipravno premoženjsko korist za 96.000 evrov. Vsi trije krivdo zanikajo.

O odločitvi sodišča, da niso krivi, je javnost obvestil Horvatov odvetnik Janez Koščak. O oprostilni sodbi so sicer prve poročale Finance.

Trojica v primeru Dimic oproščena