Pivovarna Laško je vložila zahtevek zaradi oškodovanja v višini 25,4 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
Pivovarna Laško je vložila zahtevek zaradi oškodovanja v višini 25,4 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
Zorko
Pivovarna Laško sicer sprva ni prijavila oškodovanja, pozneje pa si je premislila. Foto: BoBo
V zadevi Istrabenz spremenili obtožnico

Tožilec Jože Kozina je zaradi njunega priznanja krivde za ponarejanje in pomoč pri ponarejanju listin spremenil obtožnico, ki ju je bremenila tudi pomoči pri oškodovanju Pivovarne Laško. Prav tako so bile spremenjene tudi obtožbe za podjetje Sportina, katere lastnik je Bajrović.

Tožilstvo je za Lipovca po priznanju krivde predlagalo izrek pogojne obsodbe sedmih mesecev zapora s poskusno dobo dveh let in 25.000 evrov denarne kazni. Za Bajrovića pa je predlagana pogojna zaporna kazen v višini osmih mesecev in poskusna doba dveh let ter denarna kazen v višini 25.000 evrov. Za Sportino je Kozina predlagal denarno kazen v višini 50.000 evrov.
Nista imela namena oškodovati Laščane
Bajrović je prejšnji teden na sodišču pojasnil, da se je o opcijskih pogodbah za prodajo delnic dogovarjal le z odvetnikom Lipovcem, vendar ni vedel, kdo bo končni kupec delnic. Ob tem je zanikal očitke tožilstva, da naj bi pri poslu sodeloval, ker bi želel oškodovati pivovarno. "Če pa sodišče meni, da je bilo to kaznivo dejanje, pa sem pripravljen sprejeti odgovornost," je dejal Bajrović.

Bajrović je ponovil, da prizna krivdo po spremenjeni obtožnici. Podobna je bila izpoved odvetnika Lipovca, ki je pripravljal sporne pogodbe o prodaji Istrabenzovih delnic. Povedal je, da si očita, da je pri sklenitvi opcijskih pogodb le prepisal datumu na pogodbah in jih s tem "antidatiral". Vendar pri tem ni imel namena pomagati pri kaznivih dejanjih obtoženemu Bošku Šrotu. "Menim, da takšnega namena nista imela niti Bajrović in Sportina," je poudaril Lipovec.

Pričanje direktorja Pivovarne Laško
Na sojenju v zadevi Istrabenz je po Lipovčevemu in Bajrovićevemu priznanju krivde pričal predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko. Povedal je, da je bila uprava pivovarne šele leta 2009 seznanjena s posli, s katerimi so bile leta 2007 prodane delnice Istrabenza, ki so bile v njeni lasti. Sume nepravilnosti je namreč sprožila šele posebna revizija Šrotovih poslov.

Pivovarna Laško pa po njegovih besedah nikoli ni trdila, da s prodajo delnic ni bila oškodovana. Zorko je sicer v času sklepanja spornih pogodb vodil Pivovarno Union. Poudaril je, da ne on ne Pivovarna Union nista imela ničesar s spornimi pogodbami. Ni pa mogel zavreči možnosti, da bi se nekatere izmed teh pogodb lahko sklepale v prostorih Pivovarne Union.

Čeprav Pivovarna Laško sprva v postopku ni sodelovala kot oškodovana stranka, pa se je sodnemu procesu priključila pozneje, ko je vložila pravno premoženjski zahtevek zaradi oškodovanja v višini 25,4 milijona evrov.

Zorko zavrnil navedbe obrambe
Odvetniki obtoženih so nato Zorku predložili dopise, iz katerih je bilo razvidno, da se upravi pivovarne prodaja delnic sprva ni zdela sporna. Vendar je Zorko pojasnil, da tedaj upravi še niso bile znane vse okoliščine prodaje. Revizija poslovanja pa je nato razkrila nekatere sporne posle in oškodovanje pri prodaji delnic. V reviziji so tudi odkrili dokumente, na katerih so bili popravljeni datumi.

Po Zorkovem mnenju pa se je poleg smotrnosti prodaje delnic Istrabenza potrebno vprašati tudi, ali je bilo sploh smotrno, da je pivovarna v času, ko jo je vodil Šrot, kupila te delnice.

Četverica obtoženih za sumljivo preprodajo delnic
Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic, so zdaj obtoženi nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar in nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski.
Nekdanji svetovalec Istrabenza Kristjan Sušinski pa je bil zaradi poškodbe začasno izločen iz postopka. Sušinski, ki bi mu morala biti na tokratni obravnavi predstavljena obtožnica, je namreč sodišču dal opravičilo za izostanek zaradi poškodbe, ki jo je dobil v prometni nesreči.

Veriga trgovanja z delnicami
Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško, vodil jo je Šrot, prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7.500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov sveženj Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.
Čeprav Pivovarna Laško sprva v postopku ni sodelovala kot oškodovana stranka, pa se je sodnemu procesu priključila pred dvema tednoma, ko je vložila pravno-premoženjski zahtevek zaradi oškodovanja za 25,4 milijona evrov.

V zadevi Istrabenz spremenili obtožnico