Obtoženih ni bilo pred sodišče. Foto: BoBo
Obtoženih ni bilo pred sodišče. Foto: BoBo
Igor Bavčar in Boško Šrot
Kazniva dejanja naj bi zagrešili leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza. Foto: BoBo
Sojenje Šrotu in Bavčarju

. Na predobravnavni narok sta poslala le svoje odvetnike.

V zadevi je več obtožencev, ki imajo na predobravnavnem naroku možnost dogovora s tožilstvom o priznanju krivde. Nikogar na sodišče ni bilo, zastopali so jih le odvetniki.

"Moj klient je pač izrabil zakonsko možnost, ki določa, da navzočnost na predobravnavnem naroku ni obvezna. Bo pa prisostvoval vsem narokom glavne obravnave, poslušal obtožnico in se bo zagovarjal. Danes bi bila njegova udeležba nesmiselna, saj je že podal ugovor na obtožbo," je na naše vprašanje, zakaj Bavčar ni prišel na sodišče, odgovoril njegov odvetnik Marko Bošnjak. Bavčar je v Sloveniji, ni na begu. "S tožilstvom se ne bomo pogajali, na obravnavi bomo dokazali, da Igor Bavčar ni storil očitanih mu kaznivih dejanj," dodaja. Današnji prihod pa bi najbolj nasitil medije, da bi ga lahko fotografirali in posneli.

"Moj klient je na službenem potovanju v tujini," pa je odsotnost Boška Šrota pojasnil Blaž Kovačič Mlinar, ki ga zagovarja. "Nobenih pogajanj s tožilstvom ne bo, moj klient se je izrekel za nedolžnega."

Ob Bavčarju in Šrotu so obtoženi še nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski, nekdanji svetovalec za finance v Istrabenzu Kristjan Sušinski, lastnik Sportine Bahtijar Bajrović, kranjski odvetnik Branko Lipovec, nekdanja "slamnata" lastnica Šrotovega podjetja Kolonel Danijela Raković.

Bajrović naj bi imel hudo okužbo in poškodbo noge, Nastja Sušinski je šel na potovanje v London, včeraj naj bi se želel vrniti, a ni dobil letala, Kristjan Sušinski ni dvignil vabila. Izgovori so ujezili sodnico.

Pregovarjanja o zaslišanjih
Sodnica je želela danes opraviti narok za Šrota, Bavčarja, Kristjana Sušinskega, Sportino in Bajroviča, vendar Bavčarjev odvetnik Marko Bošnjak želi, da se tudi za Bavčarja narok opravi na isti dan kot za druge. Po njegovih besedah bi namreč, če bi kdo od soobtoženih krivdo priznal, to lahko vplivalo na procesni položaj Bavčarja, ki se ne namerava pogajati o morebitni krivdi, vplivalo pa bi tudi na opis kaznivega dejanja, ki se očita Bavčarju. Temu so se s pridružili tudi odvetniki Boška Šrota in Branka Lipovca.

A sodnica se je odločila, da bo danes vseeno opravila predobravnavni narok za Bavčarja, Šrota in Kristjana Sušinskega. Tudi tožilec Jože Kozina meni, da se lahko vsak obtoženec sam pogaja s tožilstvom.

Nastja Sušinski in Branko Lipovec se bosta tako o očitkih v petek pogajala s tožilcem. Njuna odvetnika pravita, da to ne pomeni priznanja krivde. Bavčar ne bo izločal dokaznih predlogov in se strinja, da se glavna obravnava opravi pred sodnico. Senata ni zahteval.

Mahinacije s preprodajami
Tožilstvo sicer obtoženim očita kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, zlorabe položaja ali pravic, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in pranja denarja.

Kazniva dejanja naj bi zagrešili leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7.500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov sveženj Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Opcijske pogodbe za prodajo 7,3-odstotnega deleža Igorja Bavčarja so se podpisale septembra 2007, po trditvah tožilstva za nazaj, da bi zavedli predstavnike Pivovarne Laško, sklenjene pa so bile, za tožilstvo nenavadno, na sedežu Pivovarne Union. Pogodba je bila podpisana isti dan, kot je Istrabenz preko Banke Koper prodal svoj delež v Mercatorju Infond Holdingu, podjetju iz krogov Igorja Bavčarja, kar po mnenju tožilstva dokazuje "subjektivno povezanost Bavčarja in Šrota".

"Sledi finančnih tokov so očitne"
Bavčarjev odvetnik je predlagal, da pokličejo sodne izvedence finančne stroke, a je tožilec temu oporekal, saj so po njegovih besedah "sledi finančnih tokov očitne". To je ponazoril: na računu podjetja Microtrust Kristjana Sušinskega "se je po prodaji pojavilo tri milijone evrov, čeprav podjetje zadnjih deset let ni opravljalo nobene pridobitne dejavnosti, niti ni imelo nobenega zaposlenega." Tožilec je dodal, "da je bil posel skrbo izbran in načrtovan, izbrano je bilo orodje, kako denar Pivovarne Laško spraviti do Bavčarja in Sušinskega."

Sojenje v dveh delih
Obtožnica zaradi domnevno spornega lastninjenja Pivovarne Laško in trgovanja z delnicami Istrabenza je bila vložena avgusta lani. Sodišče jo je nato na predlog tožilstva razdelilo na dva dela, saj se bo kmalu iztekel triletni rok za zamrznitev premoženja. Tako bodo obtoženim najprej sodili zaradi domnevno spornega trgovanja z delnicami Istrabenza, pozneje pa še zaradi menedžerskega prevzema Pivovarne Laško.

Sojenje Šrotu in Bavčarju