Po ugotovitvah kriminalistov je vsaj za pol milijona evrov receptov romalo v nepoklicane roke. Foto: BoBo
Po ugotovitvah kriminalistov je vsaj za pol milijona evrov receptov romalo v nepoklicane roke. Foto: BoBo
Ponaredili za pol milijona evrov receptov

Mariborski kriminalisti so razkrili nekaj podrobnosti iz nedavne obširne preiskave, izvedene na 29 lokacijah policijskih uprav Maribora, Murske Sobote in Ljubljane.

Pridržali so deset ljudi, eden - osumljeni ptujski zdravnik - pa ostaja v priporu, ki ga je zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti odredila preiskovalna sodnica.

Sumijo jih zlorabe položaja in goljufije v škodo javnega zdravstvenega zavoda.

Pod vodstvom ptujskega tožilstva so preiskovalci ugotovili, da so zdravniki izdajali recepte za zdravila, za katera niso bili pooblaščeni.

Draga zdravila proti raku
"Šlo je predvsem za tri različne vrste zdravil, ki so bila vsa zelo draga in namenjena predvsem zdravljenju različnih oblik raka. V preiskavi smo ugotovili, da so osumljeni v letih 2012 in 2013 ponaredili skupno 76 receptov za zdravila, katerih skupna vrednost znaša nekaj manj kot pol milijona evrov," je na tiskovni konferenci dejal vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda.

Posebej je poudaril, da vodstvo ptujske bolnišnice ni vključeno v preiskavo.

Zlorabljali zdravstvene izkaznice
Osumljeni so zdravila izdajali osebam, ki za rakom ne bolehajo in jih ne potrebujejo. Nekateri sostorilci so z lažmi pridobili zdravstvene izkaznice drugih oseb in jih nato s pomočjo javnih uslužbencev zlorabili za ponarejanje zelenih receptov.

Nekateri osumljeni so zlorabili celo osebne recepte zdravnikov. Navadno zdravniki dobijo nekaj osebnih receptov v omejenem številu, ki jih lahko uporabijo za osebne potrebe.

Kriminalistom je veliko podatkov in dokaznega gradiva priskrbel Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Pri tem so ugotovili pomanjkljiv nadzor nad izdajanjem posameznih zdravil.

Mariborska policija ljudi poziva, naj skrbno pazijo na dokumente in osebne podatke ter jih ne posredujejo nepooblaščenim osebam.

Ponaredili za pol milijona evrov receptov