Kdo jih bo poravnal? Foto: MMC RTV SLO
Kdo jih bo poravnal? Foto: MMC RTV SLO

Matjaž Knez je bil leta 2016 zaradi domnevnih nepravilnosti pri ustanovitvi podjetja Delkom in naročanju dragih svetovalnih pogodb kar na nočni seji nadzornega sveta prisiljen zapustiti položaj prvega moža Darsa. Tri leta pozneje je sodišče presodilo: odločitev nadzornikov je bila napačna.

"Nama z gospodom Skokom je bila povzročena velika, bi rekel, moralna in pa tudi materialna škoda, ki je s to sodbo vsaj delno povrnjena," je povedal nekdanji predsednik uprave Darsa Knez.

Nadzorniki, ki so sprejeli napačno odločitev, danes pred kamero ne želijo. Prvi nadzornik Darsa Marjan Mačkošek nam je v telefonskem pogovoru zgolj zatrdil, da je bila takratna odločitev pravilna in da bodo sodbo upoštevali. A dejstvo je, da nadzorniki ne bodo plačali odpravnine, pač pa Dars. Skupaj s stroški pravdanja 118.000 evrov.

Na Združenju nadzornikov povedo, da bi Dars ta strošek lahko izterjal od nadzornikov, a malo verjetno je, da bo družba tožila lastni nadzorni svet, opozorijo pa tudi na zakonske pomanjkljivosti.

"Če bi bil malo ciničen, bi rekel, da so uprave pravzaprav najbolj varovana kategorija zaposlenih v Republiki Sloveniji trenutno. Lažje je odpustiti kogar koli drugega kot pa člana ali predsednika uprave, kar je ironično, ker gre za mandatno razmerje," je povedal Gorazd Podbevšek iz Združenja nadzornikov Slovenije.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Ali bo torej kdo odgovarjal, da je bil Dars oškodovan za več kot 100.000 evrov, nazadnje vprašamo še prvega kadrovnika, Slovenski državni holding. Zapišejo, da bodo v konkretnem primeru pridobili vse potrebne dokumente in pojasnila in nato po potrebi ukrepali. Sicer pa napačne odločitve nadzornikov v praksi niso kaznovane, cena pa je lahko zelo visoka. Na primer: zaradi nezakonite razrešitve Gašpar Gašpar Mišič toži Luko Koper za 700 tisoč evrov, Matjaž Rakovec pa Zavarovalnico Triglav za 500 tisoč evrov.