V noči z 31. oktobra na 1. november 2005 so storilci vstopili v banko SKB z vstopnimi kodami, onesposobili varnostnika in vlomili v 427 od 4.900 sefov in nato okoli šeste ure zjutraj pobegnili z dvema voziloma. Foto: Policija
V noči z 31. oktobra na 1. november 2005 so storilci vstopili v banko SKB z vstopnimi kodami, onesposobili varnostnika in vlomili v 427 od 4.900 sefov in nato okoli šeste ure zjutraj pobegnili z dvema voziloma. Foto: Policija
Trezorji
Petnajst minut po tem, ko so storilci zapustili prizorišče, se je eden izmed med ropom zvezanih varnostnikov osvobodil in o dogodku obvestil policijo. Foto: Policija
Policija
Po besedah vodje sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Branka Japlja je med osumljenimi tudi 28-letnik iz okolice Ljubljane, ki pa je v tujini, zato bodo ustrezno ukrepali. Vsi trije osumljenci so slovenski državljani. Foto: MMC RTV SLO
Podrobnosti ropa trezorjev
Za rop SKB banke iščejo še tretjega osumljenca

Policija in tožilstvo sta predstavila podrobnosti o prijetju dveh osumljencev ropa banke SKB, ki jima je sodnica v nedeljo odredila pripor.

Policija je v petek prijela 34-letnega Ljubljančana, je bil neposredni izvršitelj dejanja, in 31-letnega moškega iz okolice Ljubljane, ki je bil zaposlen kot varnostnik v podjetju, ki je izvajalo storitve varovanja v banki.

"Nobeden še ni bil kaznovan, enega pa smo že obravnavali v predkazenskih postopkih," je povedal Marjan Fank, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave. Pri celotnem kaznivem dejanju je bilo povzročeno za okoli 32 milijonov evrov škode.

"Motiv za rop izključno premoženjski"
Fank je pojasnil, da je bil motiv za rop izključno premoženjski. "Druga ugibanja o motivih zavračamo," je zatrdil. Dejal je, da na podlagi poteka preiskave sklepajo, da je manjši del odtujenih sredstev ostal v Sloveniji, drugo pa je bilo domnevno investirano v nelegalne posle v tujini. Da gre za trgovino z drogami, na policiji niso mogli potrditi.

"Veliko je k tem aretacijam pripomoglo ravno učinkovito in strokovno izvajanje prvih nujnih ukrepov, kamor spada tudi ogledna dejavnost. Ravno iz te ogledne dejavnosti izhaja velik obseg dokaznega bremena zoper osumljence," je še dejal Fank.

Ovadba tudi zoper več neznanih storilcev
Branko Japelj
, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana, je povedal, da so v hišni preiskavi pri 34-letniku našli šest Groharjevih slik, ki so bile ukradene 27. septembra 2007 v občini Železniki, zaradi česar bo zoper njega podana kazenska ovadba tudi za to kaznivo dejanje. Prav tako bo ovaden zaradi suma pranja denarja, ki naj bi ga izvajal prek svojega podjetja.

"V času preiskave smo bili večkrat zavedeni z dezinformacijami, kar je še dodatno otežilo preiskavo," je poudaril Japelj, ki je potrdil, da je bila kazenska ovadba podana tudi zoper več za zdaj neznanih storilcev. Opozoril je še, da obstaja verjetnost, da osumljenci, ki so znani policiji, niso bili tudi načrtovalci ropa, ampak da so jih vodile še neznane osebe.

"Poudariti je treba, da je bila preiskava glede na težo kaznivega dejanja težka in njegovo dolgo načrtovano izvedbo izredno zahtevna in obsežna. Zajela je veliko število oseb, potekala je v več različnih smereh in v več državah v tujini, kar je zahtevalo obsežno sodelovanje slovenske policije z več tujimi policijami," je Fank pojasnil v petek.

Pred vlomom klical domneven lastnik trezorja
Japelj je orisal potek dogodkov tiste noči, ko so roparji v sefe vlamljali skoraj sedem ur. 31. oktobra 2005 je nekdo okoli 22.30 poklical in se predstavil kot najemnik sefa ter najavil svoj obisk trezorja. Že slabih deset minut pozneje sta pred trezor prišla dva moška, eden od njiju pa se je predstavil kot klicatelj.

Varnostnik jima je odprl, neznanec pa je v predprostoru trezorja celo vtipkal vstopno kodo, zaradi česar so se tudi odprla vrata v drug prostor, kjer sta bila še dva varnostnika. Moška sta vanje uperila puške, jima ukazala naj se uležeta na trebuh ter ju zvezala s samolepilnim trakom. Kasneje so onesposobili tudi vse kamere za videonadzor.

Moška sta nato v prostor spustila še druge roparje, ki so se v podzemno garažo pripeljali z vozilom, za katerega se je kasneje ugotovilo, da je bilo ukradeno. Pripeljali so orodje za vlamljanje in plastične zabojnike za smeti. S pomočjo varilnega aparata in s kovinskim vzvodom so vlomili v 428 sefov, v še 29 sefov pa so poskusili vlomiti. Iz trezorja so odšli šele okoli 6. ure zjutraj in za sabo pustili orodje, zabojnik ter imitacijo orožja.

V trezorjih naj bi bilo okoli 30 milijonov evrov gotovine. Odpeljali so se do kamnoloma na Orlah, kjer so pokradene predmete preložili v drugo, neznano vozilo, ukradeni beli kombi pa so zažgali.

Podrobnosti ropa trezorjev
Za rop SKB banke iščejo še tretjega osumljenca