"Sem pa Goršku čestital, ker hočem prekiniti prakso bivših generalnih direktorjev, ki so samo pljuvali po sistemu," pravi Romšek. Foto: MMC RTV SLO

Vse take večje zadeve, ki so povezane z denarjem, listinami, zlatnino in tako naprej, slej ko prej pridejo na plan. Tega ne moreš skriti. Ker drugače si delal zastonj, če vse zakoplješ v zemljo.

Jože Romšek
Od ropa do aretacij minilo šest let in pol

Ob prijetju dveh osumljencev ropa SKB-ja leta 2005 smo na MMC-ju poklicali takratnega generalnega direktorja policije Jožeta Romška in z njim opravili krajši intervju, v katerem je med drugim pojasnil, da policija v takih primerih potrebuje mir, da lahko strokovno in zakonito dela in opravlja svoje naloge.

Kakšen je vaš komentar ob prijetju osumljencev?
Moj komentar je čisto preprost. Kljub vsem pritiskom in napadom na nas, na sistem slovenske policije, se je izkazalo, da so bile vse usmeritve in navodila za delo policije v tem primeru pravilne.

Lahko kaj več poveste o poteku preiskave v prvih dneh po ropu?
Preiskava je potekala tako kot v vseh takih in podobnih primerih. Naj povem, da je bil to res največji rop. Ampak sistem dela je seveda enak. Vse je potekalo tako, kot bi moralo. Sem pa že takrat večkrat povedal, da taka zadeva zahteva čas, da je ni mogoče rešiti čez noč, da policija dela in da bodo pozitivni rezultati zagotovo slej ko prej prišli.

Kakšni pa so vaši osebni občutki ob prijetju osumljencev?
Moram vam povedati, da nobene stvari v svoji karieri nisem nikoli jemal osebno in tudi te ne jemljem osebno. Sem pa vesel, ker to dokazuje, da slovenska policija dela, da je delala in da je to kljub vsem napadom, takrat in kasneje, uspešen sistem. Čestital sem tudi generalnemu direktorju policije Janku Goršku za uspešno realizacijo in ga prosil, naj čestitke prenese tudi na operativo.

Ste verjeli v to, da se bodo storilci nekega dne znašli v rokah policije?
Glejte, prepričan sem, kar kaže tudi praksa drugih držav, da vse take večje zadeve, ki so povezane z denarjem, listinami, zlatnino in tako naprej, slej ko prej pridejo na plan. Tega ne moreš skriti. Ker drugače si delal zastonj, če vse zakoplješ v zemljo.

Bi ob tem dogodku mogoče radi še kaj dodali?
Poudaril bi, da policija v tem primeru in v drugih podobnih primerih potrebuje mir, da lahko strokovno in zakonito dela in opravlja svoje naloge. Če je pritisk nekorekten, zlasti je bil takrat pritisk nekaterih članov političnih strank, potem to ne pomaga, ampak samo blokira.

Ste lahko bolj konkretni, za katere stranke je šlo?
Poglejte gospod, ne bom bolj konkreten. Ampak če samo prelistate nekaj časopisov iz tistega časa, vam bo totalno jasno.

Moja izkušnja, npr. iz ponedeljka, je, da sem v Dnevniku prebral, da me je Janševa vlada leta 2005 imenovala v višjega sekretarja, ker naj bi bil tako politično nagrajen. Čista laž. Jaz sem bil višji sekretar že leta 2003 pod Ropovo vlado. Ko pa rečem novinarki 'oprostite, zmotili ste se, bi hoteli tole popraviti', pa se je začela kregati z mano.

Ni problem, če se kritično piše, mislim pa, da se ne sme operirati s podatki, ki niso resnični.

Lahko poveste, kakšen je bil po vašem mnenju cilj takratnih političnih pritiskov, ki ste jih omenili?
Rušiti vse, kar je bilo takrat na oblasti. To je bil cilj. Policija pa je vedno najbolj priročna. Najlažje je nekaj govoriti, kaj bi morala narediti policija. Raznim teoretikom, ki jih skoraj vsak dan vidim po televiziji, ki imajo toliko za povedati, bi rekel 'pridite, bodite generalni direktorji policije in pokažite, kaj znate'. Sem pa Goršku čestital, ker hočem prekiniti prakso nekdanjih generalnih direktorjev, ki so samo pljuvali po sistemu.

Vse take večje zadeve, ki so povezane z denarjem, listinami, zlatnino in tako naprej, slej ko prej pridejo na plan. Tega ne moreš skriti. Ker drugače si delal zastonj, če vse zakoplješ v zemljo.

Jože Romšek
Od ropa do aretacij minilo šest let in pol