Skoraj 10 let po spornem poslu, zaradi katerega se Intereuropa še danes otepa s težavami pri poslovanju, na sodiščih prihaja na plan to, o čemer se je v medijih pisalo že leta. Foto: Tomaž Primožič, FPA
Skoraj 10 let po spornem poslu, zaradi katerega se Intereuropa še danes otepa s težavami pri poslovanju, na sodiščih prihaja na plan to, o čemer se je v medijih pisalo že leta. Foto: Tomaž Primožič, FPA
g. Janez Škrabec, predavanja strokovnjakov iz prakse
Denar iz zadeve Čehov naj bi šel tudi Škrabcu, ki je preprečil vpogled na račune v Liechtensteinu. Foto: MMC RTV SLO
Lovšin trikrat preplačal zemljišča v Moskvi

Sodni izvedenec podjetja GlavEkspert iz Moskve, ki ga je na zaprosilo koprskega sodišča postavilo okrajno sodišče v Moskvi, je izračunal, da je bila tržna vrednost treh parcel v Čehovu leta 2007, ko jih je kupila Intereuropa za logistični terminal, 16,9 milijona evrov, če bi jih kupila ločeno, in 15,5 milijona, če bi jih s popustom kupila v paketu. Lovšin pa je zanje plačal kar 35 milijonov in jih po oceni izvedenca preplačal za okoli 20 milijonov evrov. Ruska cenitev tako potrjuje trditve, da je Lovšin zemljišča trikrat preplačal.
Gortan: Sodišče je očitno ugotovilo oškodovanje
"Ocene vrednosti zemljišč ruskega izvedenca so domala enake ocenam revizorske hiše KPMG leta 2009, ko je skupščina Intereurope po odhodu Lovšinove ekipe zahtevala revizijo posla. To samo kaže, da je naša domneva o oškodovanju podjetja utemeljena. Menim, da je bil nakup zemljišč krepko preplačan," sodno cenitev komentira predsednik uprave Intereurope Ernest Gortan. Sklepa, da je zahteva koprskega sodišča za sodno cenitev znak, da je tudi sodišče v temelju ugotovilo oškodovanje, zato meni, da ima Intereuropa veliko možnost uspeha v odškodninski tožbi.

Po cenitev v Rusijo tudi Lovšinovi odvetniki
V Intereuropi ocenjujejo, da je nekdanja uprava z izgubarskim projektom oškodovala družbo in za to terjajo 37 milijonov evrov odškodnine. Postopek na sodišču se je začel leta 2013, v nadaljevanju pa bo, kot kaže, potekal v znamenju različnih ocen vrednosti zemljišča. Ločeno cenitev so v Rusiji naročili tudi Lovšinovi odvetniki, kar nam je potrdil Lovšinov zagovornik Dean Babič. Dokument še prevajajo, po naših informacijah pa se bistveno razlikuje od sodne ocene. Ugotovitve naj bi potrjevale Lovšinove trditve, da zemljišča ni preplačal.

Lovšin je sicer že ob začetku tako odškodninskega pravdanja kot kazenskega postopka medijem dejal, da podrobnosti ruskega posla ne bo komentiral. Poudarja pa, da posel za Intereuropo ni bil škodljiv, prej nasprotno, če bi ga le izpeljali do konca.

Sumljivi nakupi
Lovšin je zemljišče v Rusiji kupil od Konstantina Belousova, takratnega direktorja Riko MAŠ, hčerinske družbe Riko v lasti Janeza Škrabca, in zanj plačal 35 milijonov evrov, čeprav jih je Belousov le tri dni prej kupil za vsega 10 milijonov evrov, in to z avansom Intereurope, ki je denar nakazala na račun Belousova v Moskvo. Nekaj dni pozneje pa je nakazala še 25 milijonov evrov na LGT Bank v Liechtenstein, ker je po besedah Lovšina tako zahteval prodajalec.

Preprečili razkritje računa
Kdo so pooblaščenci računa in kje je končalo 25 milijonov evrov? Do teh podatkov se v okviru kazenskega sojenja Lovšinu za zlorabo položaja že več kot eno leto poskuša dokopati tudi koprsko sodišče, ki je za razkritje liechtensteinskega računa zaprosilo pravosodne oblasti v Vaduzu. Do zdaj brez uspeha, saj so, po navedbah iz obtožnice, Lovšin, Belousov in Škrabec, ki naj bi sicer Lovšina nagovoril v ruski posel, posredovali pri liechtensteinskih oblasteh in preprečili razkritje podatkov, čeprav je bilo v Liechtenstein jasno sporočeno, da se postopek vodi le zoper Lovšina.
Milijonski dvigi
Po poročanju časopisa Dnevnik naj bi si 25 milijonov evrov kupnine prek prenakazil razdelili Lovšin, Škrabec in Joza Dragan, ki je bil takrat s Škrabcem solastnik podjetja IST International Sastrade AG, na račun katerega se je nato stekla večina kupnine. Ves denar naj bi dvignili med aprilom in junijem 2007. Lovšin naj bi dobil okoli osem milijonov evrov, a kakršne koli dvige s tujih računov zanika. Škrabec pa dvigov niti danes ni želel komentirati.

Včeraj milijoni, danes plača na zavodu
Izredni davčni nadzor je pri Lovšinu prav v letih, ko je vodil Intereuropo, odkril za 1,6 milijona evrov nepojasnjenega izvora. Lovšin pa je po ugotovitvah davčnega nadzora, ravno v letu 2007, ko je Intereuropa nakazala denar na liechtensteinski račun, v večjih zneskih poplačeval milijonsko posojilo pri NLB-ju.
Lovšin trdi, da mu je 1,6 milijona evrov vrnil neki bosanski podjetnik, za katerega je kupoval delnice Intereurope, denar pa mu je čez mejo prinašal v gotovini. Vendar Lovšin na ime bosanskega državljana nikoli ni kupil nobene delnice.

Država je nepojasnjen denar blokirala, Lovšinu hoče s tožbo odvzeti premoženje nezakonitega izvora, vendar se je postopek ustavil zaradi ustavne presoje zakona. Lovšin je trenutno brezposeln, prijavljen na zavodu za zaposlovanje, kjer prejema 500 evrov na mesec.

Lovšin trikrat preplačal zemljišča v Moskvi