Napadalci so napadli gostujoče navijače in razdejali bencinski servis. Foto: Policija
Napadalci so napadli gostujoče navijače in razdejali bencinski servis. Foto: Policija
Napad se je zgodil po tekmi v Mariboru. Foto: Policija

Za napad na avtocestnem počivališču v Tepanju po tekmi evropske lige 24. februarja je tako obtoženih devet ljudi. Danes so krivdo priznali 19-letni Teo Planinšek - ki jo je odnesel najbolje, s šestmesečno pogojno kaznijo v preskusni dobi dveh let -, 26-letni Gorazd Završnik in 23-letni Nino Petovar. Zadnja sta na sodišče prišla iz pripora, morala pa bosta v zapor. Završnik je bil obsojen na osem, Petovar pa na devet mesecev zapora. Petovar je voznika italijanskega avtobusa, ki je na tekmo pripeljal španske navijače, namreč napadel s sekiro, ki jo je pozneje tudi vrgel v vetrobransko steklo avtobusa.

Obtoženi: Obljubimo, da tega ne bomo več počeli
Vsi trije so svoja dejanja obžalovali. Zatrdili so, da tega danes ne bi več naredili, in sodnici obljubili, da se bodo v prihodnje podobnim konfliktom izogibali. Tako Završnik kot Petovar zaradi ponovitvene nevarnosti do pravnomočnosti sodbe ostajata v priporu. Sodišče ju je zaradi socialnega stanja sicer oprostilo stroškov sodnega postopka.

24-letni navijač krivde ni priznal
24-letni Sebastijan Perkovič pa, v nasprotju s trojico, krivde ni priznal. Zato ostaja v priporu, sodišče pa je zanj razpisalo glavno obravnavo za 1. april. Prejšnji teden krivde tudi ni priznal Srboljub Lazić. Tožilec Edvard Ermenc je Perkoviču sicer ponudil osem mesecev zapora, a je dogovor zavrnil, saj je zatrdil, da je bil sicer prisoten na kraju dogodka, a da sam ni imel v rokah palice in da z njo ni nikogar tepel, kot mu očita obtožnica.

Njegova odvetnica Jasmina Gričnik je kot priče predlagala voznika in sopotnike v avtomobilu, s katerim so se pripeljali v Tepanje. Med njimi so tudi nekateri, ki se sploh niso našli na spisku obdolženih, prav tako pa je na seznamu priča, ki bo potrdila, da je med nogometno tekmo do Perkoviča stopil Denis Bajrić, ki je bil prejšnji teden zaradi sodelovanja z organi pregona obsojen zgolj na pogojno kazen, in mu predlagal, da se po tekmi dobijo. To naj bi dokazovalo, da ne drži del obtožnice, ki govori o tem, da so bili pripadniki Viol za napad dogovorjeni že pred tekmo.

Obramba je predlagala tudi zaslišanje napadenih španskih navijačev, pregled izpiska telefonskih pogovorov obdolženega na dan tekme ter celo zaslišanje izvedenca klinične psihologije in obdolženčeve matere, ki bi lahko pojasnila, da Perkovič ni nasilen. Tožilstvo je omenjenim dokaznim predlogom nasprotovalo, zdaj pa se bo moralo o tem izreči sodišče.

Tožilec zadovoljen
Tožilec Ermenc je z dozdajšnjim potekom postopka sicer zadovoljen, saj je krivdo priznalo sedem obdolženih, dva pa imata to možnost še vedno na glavni obravnavi. Postopki potekajo še zoper nekatere ljudi, zato Ermenc pričakuje, da bodo v kratkem kazenske ovadbe podane še zoper nekaj osumljencev, predvidoma zoper vsaj pet ali šest.

Napadalcev naj bi bilo celo 30
Spomnimo, skupina napadalcev, ki naj bi jih bilo celo okoli 30, se je po tekmi v Ljudskem vrtu med Mariborom in španskim prvoligašem Sevillo peljala za avtobusom navijačev nasprotnega moštva. Ti so se ustavili na bencinskem servisu v Tepanju, kjer so jih presenetili napadalci, ki so napadli ne le njih, pač pa tudi voznika avtobusa in ju lažje ranili.

Napadalci so na avtobusu razbili vetrobransko steklo, poškodovali pa so tudi bencinski servis. Povzročili naj bi za okoli 5.000 evrov gmotne škode, enemu izmed španskih navijačev so zlomili čeljust, štiri ljudi pa lažje poškodovali.