Sefe so policisti takoj, ko so prihiteli na kraj dogodka, zapečatili. Odprli so jih šele pozneje, pred lastniki. Foto: BoBo
Sefe so policisti takoj, ko so prihiteli na kraj dogodka, zapečatili. Odprli so jih šele pozneje, pred lastniki. Foto: BoBo
Rop SKB-ja
Šest let po ropu storilcev še niso našli. Foto: MMC RTV SLO

Trije zamaskirani in oboroženi moški so 31. oktobra 2005 okoli 23.00 s pomočjo vstopnih kod vstopili v prostore osrednje depotne hiše banke SKB na Slovenski cesti, zvezali oba varnostnika, ki sta varovala in nadzorovala prostor, nato pa se z različnim vlomilskim orodjem lotili 427 sefov, od katerih pa jih nekaj ni bilo oddanih v najem. Te so (načrtno) odpirali več ur in iz njih pobirali predvsem zlatnino, gotovino in druge vredne predmete, za seboj pa pustili pravo razdejanje.

Varnostniku se je po odhodu roparjev uspelo odvezati
Okoli 6. ure naj bi pobegnili z dostavnim vozilom fiat fiorino in avtomobilom kia sephia, ki je bil last enega izmed varnostnikov. Enemu izmed varnostnikov se je po njihovem odhodu uspelo odvezati in poklicati policijo, drugega pa so morali zaradi poškodb odpeljati v klinični center.

Banka je kmalu po ropu objavila seznam sefov, v katere je bilo vlomljeno, a si jih njihovi najemniki niso mogli ogledati do 7. novembra, saj je policija začela temeljito preiskavo. Poškodovane sefe so po ropu zapečatili in jih odprli šele ob navzočnosti najemnikov, notarja, predstavnika banke, zdravnika in medicinske sestre.

Preiskovalo več kot 50 policistov
Policisti - pri preiskavi jih je sodelovalo več kot 50 - so takoj po ropu poostrili nadzor nad mejnimi prehodi in na cestah, se povezali z Interpolom in Europolom, a storilcev niso našli. Dan po ropu so na Orlah pri Ljubljani našli zažgano dostavno vozilo, pod nadvozom avtoceste na Dolenjski cesti pa tudi avtomobil kia sephia. Tri dni po ropu so objavili fotorobota enega izmed storilcev in podali opise dveh roparjev - bila naj bi stara okoli 30 let, višje postave, temnejših las, ostrižena na gobico, z brki, oba naj bi govorila srbohrvaško.

Večina odškodninskih zahtevkov rešena v dveh letih
Banka je dve leti pozneje postopek razreševanja zahtevkov strank za povrnitev škode zaradi ropa skoraj končala - sporazumno so razrešili 98 odstotkov vseh prejetih zahtevkov, pri dveh odstotkih prejetih zahtevkov pa se je zapletlo, saj z nekaterimi strankami banka ni mogla vzpostaviti stika.

V SKB-ju so takoj po ropu okrepili varovanje z dodatno varnostno službo. Družbo PCA, ki je bila zadolžena za varovanje in nadzorovanje, je glavni inšpektor za notranje zadeve mesec dni po ropu oglobil in odločil, da zaradi neustrezne licence ter preslabo usposobljenega osebja varovanja ne sme več opravljati.