Foto: Reuters
Foto: Reuters

Med kibernetskimi grožnjami, katerih cilj so fizične osebe, SI-CERT omenja kriptoprevare in SMS-sporočila, namenjena ribarjenju za finančnimi podatki (t. i. smishing).

Lani so tako obravnavali do zdaj najvišje število investicijskih prevar, kjer so žrtve na različne načine zvabljali v lažne investicije v kriptovalute. Tovrstne prevare so izstopale tako po številčnosti, kot tudi po višini oškodovanja, saj je najvišja sporočena škoda znašala 140 tisoč evrov, povprečna pa kar 40 tisoč evrov.

Najvišje oškodovanje pri t. i. ljubezenski prevari je znašalo 20.000 evrov, povprečno oškodovanje pri spletnem nakupovanju pa 1030 evrov.

Lani je prav tako zraslo število lažnih SMS-sporočil, s katerimi prevaranti želijo pod krinko logističnih podjetij ali bank pridobiti finančne podatke uporabnikov. "Podjetja pa so še vedno tarča t. i. direktorske prevare in napadov z vrivanjem v poslovno komunikacijo, kjer je glavni cilj napadalcev preusmeriti nakazilo na drug bančni račun," so še navedli na SI-CERT-u.

Podjetja so bila lani še vedno tarča t. i. direktorske prevare in napadov z vrivanjem v poslovno komunikacijo, kjer je glavni cilj napadalcev preusmeriti nakazilo na drug bančni račun. Povprečno oškodovanje pri vrivanju v poslovno komunikacijo je znašalo 30.000 evrov, povprečno oškodovanje v direktorski prevari pa 42.000 evrov.

Foto: Si-cert
Foto: Si-cert
Foto: Si-cert
Foto: Si-cert