Boštjan Šoba je v zagovoru opozoril, da ni jasno opredeljeno,
Boštjan Šoba je v zagovoru opozoril, da ni jasno opredeljeno, "kje je kdo kaj dobil", zato je tožilstvo pozval, naj ta del obtožbe "odstrani". Foto: MMC RTV SLO

Šoba, ki je začel s predstavitvijo svojega zagovora, se je v njem osredotočil na podjetji Iskra Bovec in Iskra Stikalni elementi. Tožilstvu je očital napačne podatke, saj je denar dobila Iskra Stikalni elementi, medtem ko naj bi se del subvencije vrnil prek Iskre Bovec.

Zato je Šoba opozoril, da sploh ni jasno opredeljeno, "kje je kdo kaj dobil", in tožilstvo pozval, naj ta del obtožbe "odstrani". Sodnica Dejana Fekonja mu je odgovorila, da omenjenega dela ne bodo odstranili, o nadaljnjem pa bo presojalo sodišče.

Oklepniki družbe Patria omenjeni v zagovoru obtoženca
Med pregledom zagovora Boštjana Šobe, ki na glavni obravnavi še ni bil prebran, je sodnica opazila, da Šoba omenja oklepnike družbe Patria, zato jo je zanimalo, kako so lahko oklepniki vpleteni v to zadevo. Obtoženi ji je odgovoril, da so s proizvodnjo oklepnikov povezana nekatera podjetja, ki se omenjajo tudi na tem sojenju.

Šoba policiji očita poseganje v dokumente
Na sodišče pa je prišel tudi sodni izvedenec Janko Uratnik, ki je pregledal posege v datoteke, najdene na Šobovem računalniku. Tožilstvo namreč Šobi med drugim očita, da je na računalniku vodil evidenco na razpise prijavljenih družb, v datotekah pa naj bi imel zapisano, koliko denarja bodo morale družbe odstopiti. Šoba je kasneje opozarjal, da je policija posegala v dokumente.

Uratnik je razložil, da je bilo od 401 datoteke, ki jih je prejel v pregled, 25 takih, da se je vanje vpogledalo v času policijske preiskave. Sodnica je Uratnika prosila, naj ji posreduje seznam teh dokumentov, nato pa se bo odločila, katere bodo pregledali.

Šobi in nekdanjemu sekretarju na ministrstvu za gospodarstvo Borisu Šuštarju ter še šestim soobtoženim so že pred leti sodili zaradi zlorabe položaja. Šobi se očita, da je sodeloval pri tem, da je ministrstvo za gospodarstvo na podlagi razpisov iz leta 1998 in 1999 šestim podjetjem podeljevalo sredstva v zameno za to, da se del sredstev nato vrne Šobi in Šuštarju.