Konjičan Kristijan Kamenik je že skoraj tri leta zaprt v italijanskih zaporih, kjer prestaja osemletno kazen zaradi preprodaje kokaina, s katerim so ga ujeli na začetku maja 2016 v okolici Milana. V vozilu je imel tedaj okoli 47 kilogramov kokaina.

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Še dva sodna postopka v Sloveniji

Čakata ga še dva sodna postopka v Sloveniji. Eden je povezan s štirikratnim umorom v Tekačevem marca 1997, kjer je sodišče lani pravnomočno iz spisa izločilo ključni posredni dokaz, Kamenikove športne copate, ker odredba za hišno preiskavo na njegovem domu ni bila dovolj obrazložena. Drugi postopek pa je povezan s preprodajo mamil v kriminalni združbi.

Nepopolne odredbe

Tudi v drugem postopku je po poročanju Večera prišlo do nove odločitve celjskega sodišča glede izločitve odredb o hišnih preiskavah. Sodnik je po navodilih višjega sodišča še enkrat odločal o omenjenih odredbah in sprejel odločitev, da se odredbe sodišča glede hišnih preiskav pri članih v omenjenem primeru izločijo.

Odredbe namreč niso vsebovale utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja oziroma obrazložitve, da bodo na domu osumljencev med hišnimi preiskavami iskali mamila. Zahtevo za izločitev odredb je na predobravnavnem naroku na že tretjem začetku sojenja novembra 2015 podala zagovornica Kristijana Kamenika Maksimiljana Kincl Mlakar.

Za obsojene v tem primeru se sicer po poročanju Večera ne bo nič spremenilo.

Člani združbe že obsojeni na zaporne kazni

Preprodajalce drog naj bi pred 19 leti po mobilnem telefonu Kristijan Kamenik vodil kar iz pripora, kjer je bil zaprt zaradi štirikratnega umora v Tekačevem leta 1997. V druščini so bili takrat še njegov mlajši brat Konrad Kamenik, mama Marija Kamenik in Sašo Fijavž. Fijavž je mamila, kot izhaja iz obtožnice, kupoval na črnem trgu, Konrad Kamenik naj bi jih preprodajal naprej. Marija Kamenik pa naj bi mamila tehtala, zavijala v pakete in jo skrivala na različna mesta.

Prvi epilog je bil že leta 2002, ko jim je sodišče dosodilo večletne zaporne kazni, a je celjsko višje sodišče zaradi okuženosti senata to pozneje razveljavilo. Na ponovnem sojenju leta 2012 sta Konrad Kamenik in Fijavž s tožilstvom podpisala sporazum o priznanju krivde in bila pravnomočno obsojena na tri leta zapora. Tudi Marija Kamenik je svojo krivdo priznala in bila obsojena na dve leti in pet mesecev zaporne kazni. Kristijan Kamenik je sicer edini, ki krivde iz obtožnice ni priznal.