Zadeva Patria je pravnomočno zastarala. Foto: AP
Zadeva Patria je pravnomočno zastarala. Foto: AP
Patria je pravnomočno zastarala

Zadeva Patria je tako pravnomočno zastarala in bo ostala brez sodnega epiloga. Višje sodišče namreč ni ugodilo Janševi pritožbi na sklep prvostopenjskega sodišča. Janši je sicer pritrdilo, da je bila v odločitvi prvostopenjskega sodišča o zavrženi zadevi zaradi zastaranja izkazana kršitev zakona o kazenskem postopku, vendar je bila ta kršitev po mnenju višjega sodišča podana v korist obdolženca.

Prav zato se Janša na sklep po mnenju višjega sodišča ne more pritožiti, zato je njegovo pritožbo zavrnilo kot neutemeljeno. Janša je odločitev sodišča komentiral na družbenem omrežju Twitter: "Kafkovski obrat sodišča: Pritožnik ima prav, vendar se pritožba vseeno zavrne! Murgle se spet norčujejo iz prava."

Janšev odvetnik Franci Matoz je v sredo zvečer sporočil: "V zadevi Patria bomo na vrhovno sodišče vložili zahtevo za varstvo zakonitosti."

Prvostopenjsko sodišče zadevo zavrglo
Kot je znano, so ustavni sodniki namreč letos spomladi razveljavili obsodilno sodbo v tej zadevi, s katero so bili Janez Janša, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič obsojeni na zaporne kazni.

Zadeva je tako znova romala na ljubljansko okrajno sodišče, v reševanje jo je dobila sodnica Tanja Lombar Jenko, ki pa je stranke septembra letos obvestila, da je zadevo zavrgla zaradi zastaranja. Ukvarjala se je z vprašanjem, ali za zastaranje veljajo stara ali nova določila kazenskega zakonika, torej ali bo zadeva zastarala letos ali čez dve leti. Obtožnega akta, kot je to naložilo ustavno sodišče, ni vsebinsko presojala, ali sploh zadostuje za začetek postopka.

Patria je pravnomočno zastarala