Janša se je na zastaranje pritožil. Foto: BoBo
Janša se je na zastaranje pritožil. Foto: BoBo


Po "neuradnih, a zanesljivih informacijah" časopisa Delo so višji sodniki pritožbo zavrnili, kar pomeni, da je zadeva Patria zastarala tudi pravnomočno.

Ustavni sodniki so namreč letos spomladi razveljavili obsodilno sodbo v tej zadevi, s katero so bili Janez Janša, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič obsojeni na zaporne kazni.

Zadeva je tako znova romala na ljubljansko okrajno sodišče, v reševanje jo je dobila sodnica Tanja Lombar Jenko, ki pa je stranke septembra letos obvestila, da je zadevo zavrgla zaradi zastaranja. Ukvarjala se je z vprašanjem, ali za zastaranje veljajo stara ali nova določila kazenskega zakonika, torej, ali bo zadeva zastarala letos ali čez dve leti. Obtožnega akta, kot je to naložilo ustavno sodišče, ni vsebinsko presojala, ali sploh zadostuje za začetek postopka.

Sodnica je v sklep zapisala, da je kazenski zakonik, ki je veljal v času, ko naj bi se zgodila kazniva dejanja, torej leta 2005, absolutno zastaranje predvideval po desetih letih, zato se novi zakonik, ki zastaralni rok v primeru razveljavitve sodbe podaljšuje za dve leti, ne more upoštevati.

Obramba se s takim sklepom ni strinjala, menili so, da bi moralo sodišče o zadevi odločati vsebinsko in jo na podlagi tega zavreči. Janša se je s svojim odvetnikom Francijem Matozom zato odločil tudi za pritožbo na ljubljansko višje sodišče. Višje sodišče je odločitev na okrajno sodišče posredovalo v ponedeljek, to pa danes naprej strankam v postopku.