Janez Janša bo v 14 dneh prejel sodbo v zadevi Patria. V še dveh tednih se bo moral tudi pritožiti nanjo. Foto: BoBo
Janez Janša bo v 14 dneh prejel sodbo v zadevi Patria. V še dveh tednih se bo moral tudi pritožiti nanjo. Foto: BoBo

Če naslovniki pošiljke ne bodo prevzeli v 15 dneh, bo ta v skladu z zakonom o kazenskem postopku vrnjena pošiljatelju, so pojasnili na sodišču.

Obsežna zadeva
Na sodišču so spomnili, da gre za zelo obsežno zadevo, saj je spis obsegal kar 21.700 strani. Z izrekom sodbe vred je bilo opravljenih 51 narokov ter zaslišanih 34 prič, od tega 16 prek videokonference.

Krivi kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril
Sodišče je pisni odpravek sodbe poslalo skoraj natanko tri mesece po izreku sodbe. Petega junija je okrajna sodnica Barbara Klajnšek odločila, da so trije obtoženi, predsednik SDS-a Janez Janš, lastnik Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič, krivi kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov.

22 mesecev zapora, 37 tisoč evrov denarne kazni
Sodišče je sledilo predlogu tožilstva in Janšo obsodilo na dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču pa je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Vsi bodo morali v primeru pravnomočnosti sodbe plačati še po 37.000 evrov stranske denarne kazni. Trojica sicer že od začetka sojenja septembra 2011 zatrjuje, da je nedolžna in da je proces politično motiviran.

Pritožba je mogoča v 15 dneh po prejemu sodbe
Vsi trije obsojeni so že ob izreku sodbe napovedali, da se bodo nanjo pritožili. Pritožba na višje sodišče je po zakonu o kazenskem postopku mogoča v 15 dneh po prejemu pisnega odpravka sodbe.

Pritožba na okrajno sodišče
Trojica bo morala svojo pritožbo nasloviti na Okrajno sodišče v Ljubljani, kjer so bili tudi obsojeni. Če bo pritožba pravočasna in dovoljena, bo sodišče pozvalo nasprotno stran, naj poda odgovor na pritožbo.

Zakon predvideva, da prvostopenjsko sodišče pritožbo in odgovor z vsemi spisi predloži drugostopenjskemu sodišču, kjer se spis dodeli sodniku poročevalcu. Sodišče o prejeti zadevi odloči na seji senata ali na podlagi opravljene obravnave.

Mogoče so zelo različne odločitve
Višje sodišče lahko odloči zelo različno. Pritožbo lahko zavrže kot prepozno ali nedovoljeno, jo zavrne kot neutemeljeno in potrdi sodbo sodišča prve stopnje, jo razveljavi in pošlje na prvo stopnjo v novo sojenje ali pa spremeni sodbo. Pogoje za sprejem vsake izmed teh odločitev zakon tudi podrobneje določa.

Epilog čakata Walter Wolf in Jože Zagožen
Še vedno pa prvostopenjski epilog čaka poslovneža Walterja Wolfa in nekdanjega prvega moža HSE-ja Jožeta Zagožna, saj sta izločena iz postopka. Wolf je odšel v Kanado in je zoper njega razpisana mednarodna tiralica ter odrejen pripor, Zagožen pa je zbolel.