V Stranki mladih - Zeleni Evrope vidijo problem v članstvu v zvezi Nato, zaradi česar je morala Slovenija iti v nakup oklepnikov. Foto: BoBo
V Stranki mladih - Zeleni Evrope vidijo problem v članstvu v zvezi Nato, zaradi česar je morala Slovenija iti v nakup oklepnikov. Foto: BoBo

Ne želim komentirati posameznih zadev, ki so v pristojnosti sodišč, in v normalni demokratični družbi bi se morali vsi politiki držati tega.

Premierka Alenka Bratušek
Janez Janša
Združenje za vrednoste slovenske osamosvojitve meni, da je bil proces v zadevi Patria političen. Foto: BoBo

Velika hvala vsem, ki mi pošiljate podporo. In opravičilo, ker ne morem vsakemu posebej odgovoriti.

Janez Janša na Twitterju dan po sodbi

"V skoraj četrt stoletja dolgi politični praksi nikoli nisem, danes ne bom in tudi v prihodnje ne bom komentiral postopkov, ki tečejo pred ustanovami pravne države," je sodbo v zadevi Patria komentiral predsednik republike Borut Pahor.

"Ljudje imamo pravico povedati svoje mnenje, a pri tem moramo biti tisti, ki imamo več politične moči in bi lahko dajali zgolj vtis, da poskušamo s svojimi izjavami kakor koli vplivati na sicer avtonomno vejo sodne oblasti, v svojih izjavah previdni," je še poudaril Pahor, ki okoliščine, ki smo jim priča, razume kot "povečano tveganje za doseganje potrebne nacionalne enotnosti in sodelovanja vseh, ne glede na politično prepričanje, za izhod iz krize".

Pahor pa tudi meni, da "moramo kot demokratična in pravna država, ki želi vzgojiti tudi pravno kulturo, odločitve - postopkovne ali tiste, ki bodo dokončne - sprejeti in jih spoštovati, naj se z njimi strinjamo ali ne".

V EPP-ju ne komentirajo sodbe, vendar spremljajo dogajanje
Največja politična skupina Evropskega parlamenta, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP), katere članica je tudi SDS, sodbe v zadevi Patria uradno ne komentira, ker ni pravnomočna.

Neuradno pa so viri pri EPP-ju povedali, da primer pozorno spremljajo in da dogajanje, ne glede na to, kakšen bo končni razplet zgodbe, ni dobro za ugled Slovenije. V EPP-ju sicer verjamejo v neodvisnost slovenskih sodišč, a ker obenem slišijo, da je "stvar zelo spolitizirana, jo bodo zelo pozorno spremljali".

Med tujimi kolegi pa se tudi krepi zavedanje, da Slovenija ni več najboljša nova članica in najboljša nekdanja komunistična država v Uniji, so še dodali viri v EPP-ju.

Nihče ne polemizira, kdo je kriv za nakup oklepnikov
V Stranki mladih - Zeleni Evrope sodbe niso komentirali, so pa problematizirali sam nakup oklepnikov. Ob tem so opozorili, da so, ko so bili kot Stranka mladih Slovenije še parlamentarna stranka, nasprotovali vstopu Slovenije v Nato, zaradi česar je Slovenija oklepnike sploh morala kupiti. "Danes se vsi sprašujemo, ali je Janez Janša kriv ali ne v procesu Patria, nihče pa ne polemizira, kdo je kriv, da smo se sploh odločili za nakup dragih oklepnikov v višini četrt milijarde evrov, ki jih več kot očitno ne potrebujemo," so zapisali v sporočilu za javnost.

V Stranki mladih vlado zato predlagajo, "da se osredotoči predvsem na notranje probleme in namesto v oboroževanje vlaga v ustvarjanje novih in kvalitetnih delovnih mest za premnoge mlade brez službe ter ustavimo beg možganov v tujino".

LDS: Ni več nedotakljivih
Sodbe prav tako niso komentirali v LDS-u, je pa sodba za to stranko zgodovinski mejnik. "Če se po obsodilnih sodbah v primeru Prijatelj ali Čista lopata morda še niso vsi zavedali, da nedotakljivih v Sloveniji ni več, je to včeraj postalo vsakomur jasno," so zapisali.

V LDS-u so se obregnili ob Janševo izjavo, da se bo proti sodbi bojeval tudi z vsemi političnimi sredstvi. "Za dokazovanje nedolžnosti so na voljo izključno pravna sredstva, ki se uporabljajo na sodiščih, ne na ulici. Grožnja z uporabo političnih sredstev za dosego oprostilne sodbe pa kaže na to, da posameznikom niso jasna razmerja med vejami oblasti in izkazujejo jasno željo po političnem vplivanju in pritiskih na avtonomne odločitve sodnikov."

Janša je na tiskovni konferenci po sodbi še dejal, da bi lahko protikorupcijska komisija preiskovala že prodajo Sistemske tehnike Zdenku Pavčku v času vlade Antona Ropa. "V LDS tudi ostro zavračamo zlonamerne insinuacije v povezavi s Sistemsko tehniko, ki so, bolj kot kar koli drugega, poskus prenašanja odgovornosti in preusmerjanja pozornosti Janeza Janše na druge," so se odzvali v tej nekdaj vladajoče stranki.

TRS zahteva konec "pogroma nad pravosodjem"
Stranka za trajnostni razvoj Slovenije - TRS se je osredotočila predvsem na "napade na pravno državo", kot so zapisali. Zahtevo SDS-a za izredno sejo DZ-ja so v TRS-u označili za "malomarno, brez resnih analiz o stanju v pravosodju", razumejo jo pa kot "politični pritisk izvršne oblasti na pravosodno oblast v želji, da si jo podredi".

TRS še posebej motijo nekatere izjave politikov po izreku sodbe, kar so označili za "vrhunec neprimernega odnosa do pravne države in neprikriti izraz nizke pravne kulture". "Če lahko še razumemo, da nekateri navadni državljani nasprotujejo odločitvam sodišč, je tako ravnanje nekaterih politikov ne le žaljivo do pravosodja, ampak kaže na konec pravne države," so zapisali. V stranki zahtevajo "takojšnje končanje pogroma nad pravosodjem," ob tem pa še izražajo "popolno podporo sodnici in tožilcem za pogum, strokovnost in pokončnost kljub nekaterim poskusom linča".

VSO: Repriza politično motiviranih procesov.
Sodbo pa so obsodili v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve. Ugotavljajo, da se ob 25. obletnici afere JBTZ dogaja "nekakšna repriza politično motiviranih procesov in obsodb". Kot pravijo v Združenju, "vrsta skrajno nenavadnih okoliščin, od medijsko napovedanega procesa pred petimi leti, do popolnih netočnosti v obsodilni sodbi," poglablja sum, da je proces sledil političnim ciljem.

"Očitno vnaprej napisana obsodba, zato ne sme in ne more zdržati, če želimo doseči ideale pravne in demokratične države," so še zapisali.

Ne želim komentirati posameznih zadev, ki so v pristojnosti sodišč, in v normalni demokratični družbi bi se morali vsi politiki držati tega.

Premierka Alenka Bratušek

Velika hvala vsem, ki mi pošiljate podporo. In opravičilo, ker ne morem vsakemu posebej odgovoriti.

Janez Janša na Twitterju dan po sodbi