Janez Janša je ponovil, da ni imel nič pri poslu s Patrio. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša je ponovil, da ni imel nič pri poslu s Patrio. Foto: MMC RTV SLO

Tudi v sodbi tega odgovora ni. Ali mislite, da je mogoče podkupiti nekega predsednika vlade na način, da nekdo pride k njemu in reče, da boš, če bo podjetje dobilo posel, ti dobil nagrado. Še otroka, če mu rečeš, da bo dobil nagrado, če bo priden, ne moreš odpraviti na ta način. Vprašal bo, kaj pa bom dobil.

Janša o tem, da se nihče ni vprašal, kakšno nagrado so mu sploh obljubili
Janez Janša
Janša je tudi ponazoril vzporednice med procesom JBTZ in zadevo Patria. Foto: MMC RTV SLO
Janša o tem, da mu je sodišče odredilo uklonilni zapor, ker ni plačal globe 400 evrov v roku
Anton Rop
Janša meni, da je bila za posel z oklepniki 8 x 8 odgovorna vlada, ki jo je vodil Anton Rop in da se je korupcija dogajala že ob odločitvi o nakupu. Foto: BoBo

Tam, kjer gre za pravo, bomo uporabili vsa pravna sredstva, v delu, kjer gre za politiko, bomo uporabili vsa politična sredstva, da sodba ne bo obstala.

Janša o uporabi političnih sredstev zoper sodbo v zadevi Patria
NLB, Iskra, Trg republike
NLB naj bi bil po Janševem mnenju "rdeča trdnjava", nova dokapitalizacija največje slovenske banke pa naj bi pospešila pot Slovenije h grškemu scenariju. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Janez Janša je bil prejšnji teden nepravnomočno obsojen v zadevi Patria na dve leti zapora. Zato je bila tema pogovora z njim kot predsednikom največje opozicijske stranke večji del posvečena ravno sodbi ljubljanskega okrajnega sodišča. Janša je tako vnovič ponovil, da mu nič ni bilo obljubljenega in da ni bil v stiku z nobenimi posredniki, "niti telepatsko", in da sodba nikakor ne bo obstala.

Jože Zagožen ni imel nobenih pooblastil
Janša se je med drugim razgovoril tudi o soobtoženem Jožetu Zagožnu, ki mu sicer sodba zaradi njegove odsotnosti s sodišča zaradi bolezni še ni bila izrečena. Povedal je, da Zagožen, ki je sestankoval s predstavniki Patrie, ni bil predstavnik vlade in SDS niti njega.

"V sodnem spisu ni nobenega dokaza, da se je on res o tem z nekom pogovarjal. So seveda dokazi, da so se drugi sklicevali nanj. Ampak, kot že rečeno, tudi če bi se to zgodilo, je bilo to izven pristojnosti in v nikakršni zvezi z menoj," je pojasnjeval Janša.

"Kar se tiče lobistov, avstrijskih, finskih in kanadskih, ki so se pogovarjali o meni, niso niti vedeli, kdaj sem nastopil mandat, niti niso vedeli, kako se pišem. Tam se pojavlja nek PM Janza. Toliko o verodostojnosti teh ljudi," je dodal nepravnomočno obsojeni predsednik SDS-a.

Korupcija je bila na začetku in ne na koncu posla z oklepniki
Nekdanji premier je tudi ponovil, da njegova tedanja vlada ni imela nič z nabavo oklepnikov 8 x 8, temveč se je s tem ukvarjal njegov predhodnik Anton Rop. Vlada, ki jo je vodil Rop, je po njegovih besedah pred volitvami leta 2004 sprejela odločitev glede nakupa oklepnikov 8 x 8, nato pa se je z njimi ukvarjalo ministrstvo za obrambo (MORS), ki je moralo izvesti razpis in izpeljati nakup.

MORS pa je po Janševem mnenju korektno, zakonito in brez političnega vmešavanja izpeljal posel. "Minister je bil tudi sam na sodišču in oproščen. Postopek je bil korekten in zakonit. Opravilo ga je ministrstvo za obrambo in ne vlada," je poudaril Janša.

Korupcija pa se je po njegovem mnenju zgodila že na začetku posla z oklepniki 8 x 8 korupcija, saj je Ropova vlada prodala Sistemsko tehniko, ki je izdelovala oklepnike 6 x 6, Viator Vektorju, ki je bil v lasti "teniškega in strankarskega prijatelja g. Ropa" Zdenka Pavčka, za nizko ceno.

Pavček pa naj bi jo po Janševi interpretaciji prodal delno za "težke milijone" ameriškemu General Dynamicsu in naj bi že v tej razliki veliko zaslužil. Vlada Antona Ropa pa je sprejela odločitev o nakupu novih 135 oklepnikov.

"Korupcija je bila v samem namenu. Ni šlo za neko obljubo, temveč je bilo dejanje, ki je bilo izvršeno. Ropova vlada pa je s tem podjetjem podpisala pismo o nameri, da bo izdelovalo te oklepnike brez javnega razpisa," je poudaril Janša.

Tedanji obrambni minister Karel Erjavec pa je po njegovih besedah objavil javno naročilo in so izbrali tistega, ki je bil 20 odstotkov cenejši. "Obsojen sem bil, zato ker nisem interveniral, da bi bil izbran tisti, ki je bil 20 odstotkov dražji. To ni samo korupcija, to je pravna država sistemsko obrnjena na glavo, ki ščiti korupcijo in je ne preganja," je povedal Janša.

Zakaj to tožilstva kljub dokazom ni zanimalo, pa bi morala po njegovem mnenju raziskati tudi parlamentarna preiskovalna skupina.

Primerjava procesa JBTZ in zadeve Patria
Janša je predstavil tudi vzporednice s procesom JBTZ pred 25 leti. "Vse se je odvijalo kot v času pred Roško, ko se je govorilo, da so zaprti imeli nek vojaški dokument in izdali vojaško skrivnost. Tudi uradna slovenska politika je komunicirala v tej smeri. Zadevo je spremenil en sam transparent med stotinami transparentov. To sem videl kasneje na slikah," je povedal Janša in dodal: "Na tem transparentu je pisalo: Povejte kaj je narobe. Zakaj sploh gre v tej zadevi."

Pozneje se je po njegovih besedah razvedelo, da so bili v njem navedeni ukrepi, kako bo vojska zatirala demonstracije v primeru izrednega stanja. V zadevi Patria pa naj se ne bi noben novinar vprašal, kakšno nagrado so obljubili Janši.

"Tudi v sodbi tega odgovora ni. Ali mislite, da je mogoče podkupiti nekega predsednika vlade na način, da nekdo pride k njemu in reče, da boš, če bo podjetje dobilo posel, ti dobil nagrado. Še otroka, če mu rečeš, da bo dobil nagrado, če bo priden, ne moreš odpraviti na ta način. Vprašal bo, kaj pa bom dobil," je dejal Janša.

"Zanima me, ali so mi obljubili milijon, ali pet milijonov, ali skoraj zastonj hišo, kot sta jo dobila Kučan in Stanovnik v Murglah. Ali poceni letalske karte, kot jih je dobil Virant. Ali so mi obljubili privilegirano penzijo, kot jo ima Spomenka Hribar. Nič ne piše," je še dodal.

Zakaj je treba Janšo odstaviti?
Janša je glede "zarot" in drugih pritiskov, ki se dogajajo proti njemu, povedal, da so se podobne stvari dogajale že Jožetu Pučniku po vrnitvi v Slovenijo in je zaradi tega umrl zagrenjen. Podobno se je dogajalo Lojzetu Peterletu kot predsedniku prve Demosove vlade ter vsakomur, ki se je postavil po robu monopolom.

"Tisto, kar se je zgodilo prejšnjo sredo, je vrh ledene gore. Tranzicija ne da ni bila končana, tranzicija je bila neuspešna. Monopoli, ki bi jih morali razgraditi, so se še okrepili in so močnejši kot kdaj koli," je opozoril.

Janša je tudi potarnal, da se v nasprotju s procesom pred četrtstoletja ne sme objaviti niti slike sodnice, ki si pri dvournem branju sodbe nikomur "ni upala pogledati v oči" in da takšne arogance ni bilo niti pred 25 leti.

Politična sredstva proti sodbi
Janša je povedal, da gre pri sodbi v zadevi Patria evidentno za politični proces in da se mešata politika in pravo. "Tam, kjer gre za pravo, bomo uporabili vsa pravna sredstva, v delu, kjer gre za politiko, bomo uporabili vsa politična sredstva, da sodba ne bo obstala," je pojasnil Janša, ki meni, da gre pri tem za normalne demokratične standarde.

Primerjava dela njegove in sedanje vlade
Nekdanji premier Janša je glede očitkov novi vladi, da sprejema ukrepe, ki jih je že njegova vlada, povedal, da jih je ta vlada pač sprejela šele, ko ji je Evropa postavila "nož na grlo" in zaradi tega so se spremenila vladna stališča.

Vlaganje državnega denarja v določena ogrožena podjetja in v banke pa je po Janševem mnenju pospeševanje na poti h grškemu scenariju. "Tega denarja ni, vlada s tem Slovenijo potiska pod vodo," je menil. Pri tem pa gre za ponavljanje napak iz preteklosti, še posebej glede bank, ki jih nameravajo dokapitalizirati že pred očiščenjem.

To je po njegovem mnenju pospešek k programu mednarodne pomoči. "Kaj pa se potem dogaja, pa vidite v drugih državah. Zadnji tak ukrep v Grčiji je ukinitev javne radiotelevizije," je povedal Janša in med drugim dodal, da bo z nameravano dokapitalizacijo narejen zadnji korak k točki, od katere se Slovenija ne more več sama rešiti iz krize. "Trojka je tukaj," je pripomnil.

Tožilstvo in protikorupcijska komisija ignorirata bančno luknjo
Janša je opozoril, da se lahko izračuna do zadnjega evra, kdo je odgovoren za 8-milijardno luknjo v bankah. Tožilstvo in protikorupcijska komisija pa zaradi tega nista sprožila nobenih postopkov. "Ali je kakšen sodni proces zaradi tega v tej pravni državi," je spraševal Janša, ki je poročilo Banke Slovenije o bančni luknji, kjer so številni sumi kaznivih dejanj, poslal pristojnim institucijam, vendar naj ne bi dobil odgovorov.

Janša skorajda končal v uklonilnem zaporu
Ob debati o davčnih dolžnikih je Janša razkril, da je zaradi tega, ker je pozabil plačati globo 400 evrov, nedavno dobil sporočilo sodišča, da mu odreja uklonilni zapor, ker je zamudil. "Priznam, da sem zamudil, nisem imel takrat denarja, zato sem plačal z dvotedensko zamudo," je razkril Janša in opozoril, da se stiska tiste, ki so dolžni nekaj 100 evrov, ne pa tistih, ki so dolžni milijone.

Slovenija je raj za narkomafijo
Predsednik največje opozicijske stranke je ob koncu pogovora razodel, da je Slovenija po ocenah relevantnih tujih agencij raj za narkomafijo. Balkanski mafijski šefi se po njegovi oceni v Sloveniji počutijo varno. Tako naj bi šesti na listi najbolj iskanih s strani ameriške vlade v Sloveniji mirno živel.

"Slovenski mediji takšne ljudi prikazujejo kot borce proti imperializmu, češ da mamila uničujejo imperialistično Ameriko," je opozoril Janša. Vzrok temu pa naj bi bil v tem, ker se je kontinuiteta kriminala pod krinko tajnih služb in monopolov potegnila naprej, saj naj bi se nekdanje jugoslovanske službe ukvarjale tudi s tihotapljenjem mamil.

Tudi v sodbi tega odgovora ni. Ali mislite, da je mogoče podkupiti nekega predsednika vlade na način, da nekdo pride k njemu in reče, da boš, če bo podjetje dobilo posel, ti dobil nagrado. Še otroka, če mu rečeš, da bo dobil nagrado, če bo priden, ne moreš odpraviti na ta način. Vprašal bo, kaj pa bom dobil.

Janša o tem, da se nihče ni vprašal, kakšno nagrado so mu sploh obljubili
Janša o tem, da mu je sodišče odredilo uklonilni zapor, ker ni plačal globe 400 evrov v roku

Tam, kjer gre za pravo, bomo uporabili vsa pravna sredstva, v delu, kjer gre za politiko, bomo uporabili vsa politična sredstva, da sodba ne bo obstala.

Janša o uporabi političnih sredstev zoper sodbo v zadevi Patria
Intervju s predsednikom SDS-a Janezom Janšo
Intervju s predsednikom SDS-a Janezom Janšo