Gašpar Gašpar Mišič spet lahko vozi avto, čeprav bi mu zaradi vožnje pod vplivom alkohola moralo prenehati veljati vozniško dovoljenje. Foto: BoBo
Gašpar Gašpar Mišič spet lahko vozi avto, čeprav bi mu zaradi vožnje pod vplivom alkohola moralo prenehati veljati vozniško dovoljenje. Foto: BoBo
Policija je Gašparju Mišiču izdali plačilni nalog zaradi kršenja javnega reda in miru Foto: Zdravko Primožič/ FPA
Gašpar Mišič šef Komunale Koper

Spomnimo, da je Gašpar Gašpar Mišič 7. januarja letos v zgodnjih jutranjih urah kot predsednik uprave Luke Koper iz Pirana skozi Portorož proti Luciji vozil srebrni službeni mercedes serije R. Ker je avtomobil skozi naselje vozil z nenavadno veliko hitrostjo, so se za njim podali tudi piranski policisti.

Malo pred domom v Luciji so ga po zasledovalni vožnji dohiteli, ter mu tik pred domačimi vrati onemogočili pobeg v garažno hišo. Mišič se je po naših informacijah ob posredovanju policistov močno razburil, zato so mu za krajši čas nataknili lisice.

Preizkus alkoholiziranosti je v nadaljevanju postopka pokazal, da je imel v litru izdihanega zraka 0,59 mg alkohola. To pomeni, da bi mu po zakonu tisti trenutek morala prenehati veljavnost vozniškega dovoljenja.

Policisti so mu vozniško dovoljenje odvzeli in predali sodišču. To je v postopku Mišiču izreklo za 1.500 evrov kazni in 18 kazenskih točk, kar je postalo pravnomočno 27.6. 2014.

Okrajno sodišče v Piranu, ki je vodilo postopek, je svojo odločitev, da Mišiću vrne vozniško dovoljenje, oprlo na 113. d člen Zakona o prekrških, ki govori o tem, da se obdolžencu začasno odvzeto vozniško dovoljenje na njegov predlog lahko vrne ob prilogi zdravniškega spričevala o opravljenem kontrolnem zdravstvenem pregledu. To je Mišić očitno tudi storil.

Z okrajnega sodišča Piran smo danes čez dan v zvezi s konkretnim postopkom, ki ga vodijo proti Gašparju Mišiću, prejeli še naslednje pojasnilo:
Sodišče je s sodbo z dne 30. 5. 2014 obdolženemu Gašparju Gašparju Mišiću zaradi vožnje pod vplivom alkohola izreklo globo v višini 1500 EUR ter 18 kazenskih točk. Ne obdolženi ne zagovornik se na sodbo nista pritožila in ta je postala pravnomočna 27. 6. 2014. Vozniško dovoljenje, ki so ga začasno odvzeli policisti, je bilo obdolženemu Gašparju Gašparju Mišiću po določbi 113.d člena Zakona o prekrških (ZP-1) na podlagi obdolženčevega predloga po predloženem potrdilu o opravljenem kontrolnem zdravstvenem pregledu, iz katerega je izhajalo, da je telesno in duševno zmožen za voznika motornih vozil, s sklepom z dne 9. 6. 2014 vrnjeno. V tem trenutku obdolženi poseduje veljavno vozniško dovoljenje. Vrnitev ni bila omejena na pravnomočnost sodbe.
V zvezi z obdolženčevim vozniškim dovoljenjem je sodišče v ločenem postopku danes, 8. 7. 2014, izdalo še poseben sklep, vsebine katerega pa glede na to, da stranka postopka sklepa še ni prejela, sodišče ne more posredovati.

Kaj je bilo v kontrolnem zdravstvenem pregledu navedeno kot olajševalna okoliščina, ni znano. Spomnimo, da je Mišić dan po dogodku sebi v bran navajal, da že dalj časa jemlje močnejša zdravila, ki bi v kombinaciji z alkoholom lahko pokazala nerealno sliko izmerjenih vrednosti.

Proti tej tezi govori dejstvo, da po opravljenem policijskem merjenju alkoholiziranosti od policistov ni zahteval še dodatnega odvzema telesnih tekočin pri zdravniku, ki bi ga lahko v nadaljnjem postopku, če bi bil izvid zanj ugoden, tudi verodostojno razbremenil.

Zakon v tem primeru še pravi, da: »Sodišče ugodi predlogu za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja, če na podlagi predloženega zdravniškega spričevala, narave in pomena očitane kršitve, osebnosti obdolženca, njegovega prejšnjega življenja in drugih okoliščin oceni, da začasen odvzem ni neizogibno potreben za varnost cestnega prometa.«

S koprske policijske uprave so sporočili, da so Gašparju Mišiču izdali plačilni nalog zaradi kršenja javnega reda in miru (ker ni upošteval zakonitih ukazov policistov) ter cestnoprometnih predpisov. Sledi še obdolžilni predlog.

Za podrobnejše informacije in komentar celotnega postopka smo prosili tudi Mišića, ki naj bi po naših informacijah danes iz kabineta koprskega župana napredoval na mesto direktorja Komunale Koper. Na telefon se nam ni oglasil, v kratkem sporočilu pa je na vse skupaj odgovoril z: "Lepo."

Kaj konkretno je bilo odločilno, da je Mišič spet pridobil odvzeto dovoljenje, ostaja neznanka. Dejstvo pa je, da bi brez zanj ugodnih zdravniških ugotovitev in drugih okoliščin, ki jih predpisuje zakon, ob 0,59 mg alkohola na liter izdihanega zraka, težko ponovno prišel do odvzetega dovoljenja.

Edi Mavsar, TV Koper

Gašpar Mišič šef Komunale Koper