Gašparja Mišiča so tedanji nadzorniki na mesto predsednika uprave ob glasnem nasprotovanju politike imenovali konec avgusta. Foto: BoBo
Gašparja Mišiča so tedanji nadzorniki na mesto predsednika uprave ob glasnem nasprotovanju politike imenovali konec avgusta. Foto: BoBo
Gašpar Mišič ostaja

Brez obstrukcije od predstavnikov zaposlenih - Mladen Jovičič, Nebojša Topič in Stojan Čepar ter predstavnica lokalne skupnosti Sabina Mozetič - bi se Gašpar Mišič najverjetneje moral od svojega stolčka posloviti, je za MMC poročal Edi Mavsar. So pa za novega člana uprave, zadolženega za operativo in infrastrukturo, imenovali Andraža Novaka, ki je bil že do zdaj zaposlen v Luki.
Predsednik uprave Luke Koper je novinarjem sicer povedal, da je na neki točki razmišljal o odstopu, a ker za podjetje ne bi bilo dobro, da ostane brez operativnega vodstva, se je odločil, da ostane. Gašpar Mišič je tudi prepričan, da mu je bil dogodek, ko je policija pred njegovim bivališčem v Luciji izvedla preverjanje alkoholiziranosti, nastavljen.
"Več kot očitno sem bil opazovan in tudi ta policijska akcija, ki je bila narejena in je bilo ugotovljeno, da imam 0,59 miligramov alkohola v krvi, obstaja velik moj pomislek, da mi je to nekdo elegantno serviral," je zatrdil. Na novinarsko vprašanje, ali mu je kdo podstavil vinsko buteljko na mizo, je Mišič pritrdil.
Škodil je ugledu Luke Koper
Kljub "obstrukciji" pa so se preostali člani nadzornega sveta strinjali, da je Gašpar Mišič s svojim ravnanjem, ko je vozil v vinjenem stanju, škodil ugledu družbe, je v izjavi za medije poudarila prva nadzornica Luke Koper Alenka Žnidaršič Kranjc.
Če bi bil nadzorni svet danes sklepčen, bi sama, tako Žnidaršič Kranjčeva, glasovala za razrešitev predsednika uprave. "Nadzorni svet je pozval gospoda Mišiča k častnemu odstopu," je povedala.
Na vprašanje, ali sama razmišlja o odstopu, je odvrnila, da je v tem trenutku najlažje odstopiti. V imenu nadzornikov je lastnike pozvala, naj sporočijo "ali je njihov resen namen urediti razmere za učinkovit nadzor družb v Sloveniji ali ni". "Če se bodo lastniki odločili, da to ni cilj, je meni to jasno sporočilo. Do takrat pa mislim, da je odgovorno, da nadaljujemo z delom," je še dejala.
Nadzorniki so siceri že drugič zavrnili poslovni načrt za letošnje leto Gašparja Mišiča, odpovedali pa so mu tudi pogodbo o uporabi službenega avtomobila.

Vožnja v vinjenem stanju za zdaj še brez posledic
Datum seje so člani nadzornega sveta določili že pred tedni, na njej pa naj bi odločili o imenovanju člana uprave, zadolženega za operativo. A po tem, ko je v torek zgodaj zjutraj policistom po več opozorilih le uspelo ustaviti predsednika uprave Luke Koper, ki je vozil vinjen, je bila izbira novega člana uprave druga točka seje.

Gašpar Mišič je dogodek sicer obžaloval in pojasnil, da jemlje močna zdravila in da naj bi bil to njegov prvi tak prekršek. Je pa že zavrnil možnost, da bi ponudil odstop. Pravi, da bo članom nadzornega sveta pojasnil vse, kar jih bo zanimalo.

Policisti so mu zaradi prisotnosti alkohola v krvi začasno odvzeli vozniško dovoljenje, zaradi kršitev javnega reda in miru ter nespoštovanja cestnoprometnih predpisov so mu izdali tudi plačilni nalog, nazadnje pa bi mu sodišče lahko trajno odvzelo vozniško dovoljenje.

"Družbo predstavljajo ves čas"
V Slovenski odškodninski družbi so že poudarili, da je ravnanje Gašparja Mišiča izredno neodgovorno in da bi se morali najvišji predstavniki družb zavedati, da družbo predstavljajo ves čas svojega delovanja.

Kot nedopustno in neodgovorno je ravnanje prvega moža Luke Koper na družbenem omrežju Facebook označila tudi premierka Alenka Bratušek, do Gašparja Mišiča pa so bili kritični tudi drugi predsedniki koalicijskih strank.

Gašpar Mišič ostaja