Penko meni, da je bila odločitev sodišča neutemeljena. Foto: MMC RTV SLO
Penko meni, da je bila odločitev sodišča neutemeljena. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Zidar in Hilda Tovšak
Za posel gradnje novega letališkega stolpa naj bi se dogovarjali vsi tedanji pomembnejši gradbinci. Foto: BoBo

Zagovorniki osmerice obtoženih so zahtevali izločitev prisluhov telefonskim pogovorom nekdanjemu prvemu možu SCT-ja, ki so bili po njihovem mnenju pridobljeni nezakonito. Zaradi tega so zahtevali izločitev tudi preostalega dokaznega gradiva, ki sloni na omenjenih prisluhih.

A po besedah Zidarjevega odvetnika Boštjana Penka je senat ljubljanskega okrožnega sodišča njihove zahteve zdaj zavrnil. Obramba se zdaj ne more pritožiti na odločitev sodnega senata, saj bo to mogoče šele s pritožbo na končno odločitev sodišča. Dokazni postopek v zadevi Čista lopata se sicer počasi približuje koncu, je dodal.

Strokovnjak zavrnil trditve obrambe
Na današnji obravnavi je pričal Miran Kimovec, ki je na Mobitelu pooblaščen za odgovore na odredbe sodišč. Kimovec je pojasnil, da so na Mobitelu leta 2007 izvršili odredbo sodišča za izpis telefonskih klicev z Zidarjevega prenosnega telefona. Na seznamu so bili vsi klici, ki so jih ugotovili v Mobitelovem omrežju ter tudi v tujih omrežjih, če je bil uporabnik v tujini.

Zavrnil je navedbe obrambe, da naj bi se zaradi uporabe nedovoljene prisluškovalne naprave "imsi catcher" dogajale nepravilnosti pri zapisovanju telefonskih klicev. Pojasnil je tudi, kako deluje "imsi catcher", ki v Sloveniji sicer ni dovoljen. Ta naprava naj bi se uporabljala za poslušanje telefonskih pogovorov, vendar pa mora biti v neposredni bližini klicatelja.

Obramba je prepričana, da je policija omenjeno napravo uporabila v preiskavi domnevnih nepravilnosti podjetja SCT, posledica njene uporabe pa je po njihovem mnenju neujemanje pri zapisih telefonskih klicev, medtem ko je Kimovec zatrdil, da to ni mogoče. Pri svojem delu se Kimovec sicer nikoli ni dejansko seznanil z omenjeno napravo, zato mu je tudi obramba očitala, da ni dovolj verodostojna priča, da bi pojasnjeval delovanje te naprave.

Tožilka: Gre za pričakovano obrambo
Kriminalisti so informacijo o Zidarjevi telefonski številki pridobili od nemškega kriminalista Gerharda Schaffnerja, ki naj bi jo dobil od slovenskega informatorja Antona Urbasa. Obramba vztraja, da je informacijo o omenjeni telefonski številki Urbasu posredoval kriminalist Robert Slodej, ki pa je na večkratnih zaslišanjih na sodišču to zanikal.

Medtem ko so zagovorniki prepričani o spornosti dokazov, pa je okrožna državna tožilka Bojana Podgorelc že na začetku sojenja poudarila, da so vsi dokazi in odredbe pridobljeni zakonito in da gre za pričakovan način obrambe.

Afera je postala javna pred štirimi leti
Afera Čista lopata je javnosti postala znana februarja 2008, ko so kriminalisti v okviru preiskave pridržali osem ljudi, med njimi poleg Zidarja tudi zdaj nekdanjo predsednico uprave Vegrada Hildo Tovšak in prav tako zdaj že nekdanjega prvega moža Primorja Dušana Črnigoja. Poleg te trojice so sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika obtoženi še Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič.