Sojenje se vleče že leto dni. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Sojenje se vleče že leto dni. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

V začetku današnje obravnave je bil najprej združen postopek v zadevi Čista lopata, saj je bil na prejšnji obravnavi v sredo zaključen ločen postopek zoper nekdanjega prvega moža SCT-ja Ivana Zidarja. V nadaljevanju obravnave je sledilo zaslišanje Slodeja, ki je bil prvič zaslišan že aprila letos.

Zagovorniki so Slodeja znova največ spraševali glede njegovega sodelovanja z domnevnim tajnim policijskim sodelavcem Antonom Urbasom ter nemškim kriminalistom Gerhardom Schaffnerjem.

Vendar Slodej spet ni želel odgovoriti, ali je bil kdaj na sestanku skupaj z Urbasom in Schaffnerjem, pri čemer so zagovorniki večkrat ponovili, da naj bi domnevni sestanek v letu 2007 potrdila tako Schaffner kot Urbas. Sodišče bo ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) sicer še enkrat znova zaprosilo za odvezo molčečnosti, kar je enkrat že storilo, a je MNZ to storil le delno.

Slodej jasnega odgovora ni podal
Poleg tega je zagovornike zanimalo, kdaj je Schaffner stopil v kontakt s Slodejem, ter kolikokrat sta se srečala. Prav tako so želeli izvedeti, ali je Urbas uradni policijski informator ali pa gre le za "zavednega občana, ki sodeluje s policijo". Slodej sicer na to vprašanje, ki se je večkrat ponovilo, ni podal nedvoumnega odgovora.

V zadevi Čista lopata so Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana.