Zagovorniki osmerice obtoženih so opozorili na domnevne nepravilnosti pri izpisih telefonski pogovorov nekdanjega prvega moža SCT-ja Ivana Zidarja. Foto: BoBo
Zagovorniki osmerice obtoženih so opozorili na domnevne nepravilnosti pri izpisih telefonski pogovorov nekdanjega prvega moža SCT-ja Ivana Zidarja. Foto: BoBo

Zagovorniki osmerice obtoženih so opozorili na domnevne nepravilnosti pri izpisih telefonskih pogovorov nekdanjega prvega moža SCT-ja Ivana Zidarja. Kot pravijo, se v vloženem dokaznem gradivu ne ujemajo prepisi časov Zidarjevih telefonskih pogovorov, zato bo na prihodnji obravnavi, ki bo v sredo, kot priča nastopil predstavnik Mobitela, da bi pojasnil, zakaj se časi klicev ne ujemajo.

Obramba je ponovila, da zahtevajo izločitev prisluhov Zidarjevih telefonskih pogovorov in dokazov, ki slonijo na omenjenih prisluhih, iz dokaznega gradiva, saj so bili, menijo, dokazi pridobljeni nezakonito.

Fišer kot dokaz prebral članek iz Mladine
Zagovornik Dušana Črnigoja Gorazd Fišer je na obravnavi prebral članek o prikritih
preiskovalnih metodah iz tednika Mladina iz leta 2008, saj je to nujno potrebno za razjasnitev pravno neurejenega statusa novih prisluškovalnih naprav, je prepričan. Policija po njegovih navedbah zanika uporabo nedovoljenih preiskovalnih metod, vendar pa je Fišer prepričan, da je bilo v dokaznem postopku ugotovljeno, da je policija v preiskavi nezakonito uporabljala nekatere prisluškovalne naprave.

Policija zagotavlja, da je neodvisno od dogovora z nemško policijo iz Nemčije prejela informacije o domnevno spornih dejanjih Zidarja in tudi njegovo mobilno številko, venar je obramba prepričana, da je slovenski kriminalist Robert Slodej prepričal Antona Urbasa, za katerega je vedel, da ima stike z nemškim kriminalistom Gerhardom Schaffnerjem, naj mu pove zgodbo o domnevno spornih Zidarjevih dejanjih, ta pa jo je potem posredoval slovenski kriminalistom.

Tožilka: Ni dokaza, da bi policija uporabljala nedovoljene naprave
Odvetnik Fišer je ob tem še predlagal, da se zasliši tudi nekdanjega vodjo preiskovalne enote kriminalistične policije Borisa Kandutija, saj bi ta po njegovih besedah morda lahko potrdil trditve obrambe, da je policija leta 2007 razpolagala z napravo, ki ni bila dovoljena za izvajanje prisluškovanja. Okrožna državna tožilka Bojana Podgorelc je nasprotovala zaslišanju Kandutija, z njo pa se je strinjal tudi sodni senat, ki je zavrnil predlog obrambe. Tožilka je sicer dodala, da ni dokazov, da bi policija uporabljala nedovoljene naprave, omenjeni Mladinin članek pa po njenem mnenju ni dovolj strokoven, da bi bil lahko uporabljen kot dokaz.

V zadevi Čista lopata so Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika.