Okrožno sodišče bo moralo znova odločati o tožbi SDS-a proti Delu. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Okrožno sodišče bo moralo znova odločati o tožbi SDS-a proti Delu. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

V članku iz novembra 2009 je novinar Dejan Karba napisal, na podlagi pogovora z vodjo finskih preiskovalcev Kajem Erikom Björkqvistom, da se je denar iz podjetja Patria ob nakupu osemkolesnikov stekel v SDS. SDS je zaradi članka vložil tožbo, s katero je od Dela zahteval 300.000 evrov odškodnine in javno opravičilo.

Ljubljanska okrožna sodnica Božena Novak je časopisni hiši naložila plačilo odškodnine 10.000 evrov, češ da je s trditvami v članku grobo posegla v ugled stranke in njeno dobro ime. Delu pa je poleg odškodnine naložila še objavo opravičila.

Vendar je, poroča Delo, višje sodišče sodbo razveljavilo, saj nakup vojaške opreme sodi med javne zadeve, ki morajo biti deležne odprte razprave. Obenem je višje sodišče ugotovilo, da je okrožno sodišče napačno ugotovilo nedopustnost ravnanja Dela na podlagi razumevanja naslova članka.

Ponovno odločanje v enem mesecu
Višji sodniki poudarjajo, da je treba naslov presojati skupaj s podnaslovom in celotnim besedilom članka. Že iz uvodnega dela je namreč razvidno, da gre za ugotovitve preiskave finskih kriminalistov, zato Delu ni mogoče pripisati trditve, da je denar iz Patrie končal pri SDS-u, ampak zgolj trditev, da ima finska policija dovolj dokazov za tak sklep, so zapisali.

Okrožno sodišče bo o tožbenem zahtevku SDS-a znova odločalo čez dober mesec dni. Pri tem pa bo moralo presoditi predvsem, ali izjava, pripisana Björkqvistu, pomeni neizkrivljeno sporočilo tega, kar je v pogovoru povedal novinarju.