Karba je pred finskimi preiskovalci omenjal povezavo med prodajo lastništva Janševega podjetja in domnevnim jemanjem podkupnine. Foto: EPA
Karba je pred finskimi preiskovalci omenjal povezavo med prodajo lastništva Janševega podjetja in domnevnim jemanjem podkupnine. Foto: EPA

Karba je namreč pred finskimi preiskovalci omenjal povezavo med prodajo lastništva Janševega podjetja in domnevnim jemanjem podkupnine, poroča Delo.

Karba Rajku Janši povzročil nepremoženjsko škodo?
Rajko Janša
, sicer brat predsednika SDS-a Janeza Janše, novinarju Dela Dejanu Karbi očita, da je, ko je zaradi primera osemkolesnikov novembra 2009 stopil v stik s finskimi preiskovalci, omenjal povezavo med prodajo lastništva njegovega podjetja Jelen luksemburškemu podjetju Falcone Luxembourg S.A.H. in domnevnim jemanjem podkupnine.

Novinar naj bi finskim kriminalistom povedal, da je Rajko Janša podjetje Jelen kupil v 90. letih za zelo malo denarja, prodal ga je za 1,7 milijona evrov. Posel je potekal februarja 2007, približno ko je Patria plačala 3,6 milijona evrov podjetju RGH Riedl. Kot izhaja iz zapisnika sestanka, je Karba izrazil sum, da je morda prevzem tega podjetja povezan s podkupninami, ki jih je domnevno plačala Patria. Ta zapisnik je povzet v tožbi, na svoji spletni strani pa je marca objavil tudi portal politika.si.

Janša tako Karbi očita, da je povsem zakonit posel neutemeljeno povezal z afero Patria, zaradi česar je tožnik, kot piše v tožbi, "jezen, razburjen, žalosten in prizadet". Ker to predstavlja nedopusten in protipraven poseg v osebnostne pravice tožnika, ki je utrpel nepremoženjsko škodo, saj ima zaradi takšnega posega duševne bolečine, Janša zahteva odškodnino.

Zdolšek: Karba ne more biti odgovoren za pisanje portala
Karbov odvetnik Stojan Zdolšek v odgovoru na tožbo pravi, da novinar nikakor ne more biti odgovoren za pisanje spletnega portala, saj z ravnanjem tega medija nima nič. Sicer pa je novinar finskim kriminalistom zgolj oznanil sum, da je morda prevzem podjetja Jelen povezan s podkupninami, ki jih je domnevno izplačala Patria.

Gre za sum, ki ga je izrazil na podlagi dokumentov in podatkov, ki jih je pridobil kot raziskovalni novinar in v resničnost ter verodostojnost katerih je utemeljeno verjel. "Njegova dolžnost je bila, da sum kaznivega dejanja podkupovanja pri nakupu oklepnikov 8x8, ki ga raziskujejo finska, avstrijska in slovenska policija, naznani organom pregona," je po poročanju Dela dejal Karbov zagovornik.