Janez Janša je zavrnil mediacijo v sporu z Berglundom, pritožil pa se je na sodbo, ki mu je namenila le 15.000 evrov odškodnine. Foto: BoBo
Janez Janša je zavrnil mediacijo v sporu z Berglundom, pritožil pa se je na sodbo, ki mu je namenila le 15.000 evrov odškodnine. Foto: BoBo

Tožbo je že obravnavalo okrožno sodišče, vendar sta se tako tožnik kot toženi na sodbo pritožila. Janez Janša je s tožbo zahteval milijon in pol evrov odškodnine ter umik izjav, objavljenih v oddaji, ki so jo na finski televiziji YLE predvajali 1. septembra 2008, nekaj tednov pred parlamentarnimi volitvami. Janša meni, da mu je oddaja spremenila življenje in da bi SDS, če obtožb ne bi objavili, na volitvah lahko dobil vsaj deset odstotkov več glasov.

Decembra lani je ljubljanski okrožni sodnik Matej Papler odločil, da morata Magnus Berglund in finska televizija YLE Janši plačati 15.000 evrov in umakniti izjavi, da je oseba, ki je v Patriinih dokumentih označena z "J", Janša ter da je Patria podkupila predsednika slovenske vlade.

Svoje mnenje, da je Janša oviral policijsko preiskavo domnevno spornih poslov pri nakupu osemkolesnikov, mora po tej sodbi umakniti tudi nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Bojan Potočnik, ki mu je sodišče naložilo tudi plačilo 6.500 evrov odškodnine.

Mediacijo zavrnili, sodišče pa zavrnilo pregon Švajgerja
Papler je v sodbi zapisal, da sta Berglund in YLE v dokazih, ki sta jih vložila v spis, med drugim navedla, da sta pri pripravi oddaje ravnala z vso potrebno skrbnostjo, z oddajo pa tudi nista posegla v čast in dobro ime tožnika.
Pritožbe zoper sodbo so vložili tako Janša in Berglund kot YLE in Potočnik. Višje sodišče jih je tako povabilo, naj dajo soglasje k postopku mediacije, vendar sta soglasje odklonili obe strani.

Janša je poleg Berglunda in YLE ter Potočnika s civilno tožbo preganjal tudi direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja, a je ljubljansko okrožno sodišče tožbene očitke zoper njega zavrnilo.