Zaradi suma zlorabe je bila uvedena sodna preiskava proti nekdanjemu prometnemu ministru. Foto: BoBo
Zaradi suma zlorabe je bila uvedena sodna preiskava proti nekdanjemu prometnemu ministru. Foto: BoBo

Osumljena sta se na preiskavo, ki jo je uvedel sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča preiskavo, že pritožila, zato še ni bila pravnomočno uvedena.

Vlačič in Duhovnikova naj bi bila po neuradnih informacijah ovadena zaradi suma zlorabe položaja pri gradnji zadnjega dela manjkajočega kraka dolenjske avtoceste. Vlačič je podpisal pogodbo o sofinanciranju gradnje nadvoza, Duhovnikova pa je odobrila izplačilo 1,5 milijona evrov odškodnine Mirku Kovačiču, lastniku zemljišča pri Trebnjem, ki po mnenju tožilstva ni bil upravičen do tako visokega zneska.

Že lani aprila je Računsko sodišče v porevizijskem poročilu pri spornem izplačilu odškodnine in gradnje nadvoza na avtocestnem odseku Pluska-Ponikve ugotovilo, da uprava Darsa ni ravnala ustrezno. Presodilo je, da je Dars pri naročilu novih cenitev, ki naj bi bile uporabljene pri sklenitvi novega sporazuma s Kovačičevo družbo Avtotransport Kovačič, hudo kršil obveznost dobrega poslovanja.

Uprava Darsa je v okviru popravljalnih ukrepov naročila nove cenitve, ne da bi Avtotransport Kovačič sploh izrazil zahtevo za izplačilo kakršne koli škode. Računsko sodišče je tako ravnanje Darsa ocenilo kot negospodarno in predlagalo začetek postopka razrešitve predsednice in članice uprave družbe, pri čemer pa nadzorniki nato razrešitve niso izglasovali.

G. C.