Vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo Janševega zagovornika Francija Matoza, da naj bi bila sodnica Vesna Žalik pristranska. Foto: BoBo
Vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo Janševega zagovornika Francija Matoza, da naj bi bila sodnica Vesna Žalik pristranska. Foto: BoBo

zahteva za izločitev sodnice Vesne Žalik, ki jo je podal zagovornik Janeza Janše, odvetnik Franci Matoz, ni utemeljena.

Vrhovna sodnica Vesna Žalik tako lahko nadaljuje obravnavo zahteve za varstvo zakonitosti v zadevi Patria, ki jo je prejšnji teden morala prekiniti.

Matoz je v zahtevi za izločitev navedel, da naj bi pretirano zavlačevanje sodnice Žalikove v postopku kazalo na njeno pristranskost. Po njegovem mnenju bi moralo vrhovno sodišče o zadevi že odločiti, saj je obsojeni že nastopil zaporno kazen in zanj nastaja nepopravljiva škoda.

Podpredsednica vrhovnega sodišča Betettova pa je ocenila, da institut izločitve ni namenjen pospešitvi postopka.

"Ocena stranke o tem, koliko časa potrebuje sodnik za odločanje o določenem vprašanju, oziroma ocena stranke, da gre za takšno zadevo, da bi o njej moralo biti že odločeno, ne pomeni utemeljitve okoliščin, na podlagi katerih bi lahko vsak razumen človek sklepal, da obsojenec ne bo deležen nepristranskega sojenja," je Betettova zapisala v obrazložitvi svojega sklepa.

"Na podlagi dosedanjega ravnanja sodnice v obravnavani kazenski zadevi ni mogoče sklepati, da bi bile prisotne okoliščine, zaradi katerih bi ta imela osebne razloge za odločanje v škodo obsojenca in ki bi onemogočale ali oteževale objektivno, nepristransko sojenje z izključnim upoštevanjem pravnih kriterijev," še dodaja.

Prejšnji teden je zagovornik obsojenega Ivana Crnkoviča vložil zahtevo za varstvo zakonitosti in tako bo Žalikova skladno z zakonom o kazenskem postopku obravnavala vse tri zahteve skupaj. O drugih zahtevah za izločitev, Matoz je namreč zahteval tudi izločitev predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, medtem ko je tožilec Andrej Ferlinc zahteval izločitev sodnikov Marka Šorlija in Barbare Zobec, pa bo po navedbah vrhovnega sodišča odločeno v bližnji prihodnosti.