Vrhovno sodišče meni, da je Janševa zahteva za varstvo zakonitosti primerno obravnavana. Foto: BoBo
Vrhovno sodišče meni, da je Janševa zahteva za varstvo zakonitosti primerno obravnavana. Foto: BoBo

Odločitev vrhovnega sodišča je na svoji spletni strani objavil Odbor 2014. Matoz je nadzorstveno pritožbo nad vodenjem postopka odločanja o zahtevi za varstvo zakonitosti vložil prejšnji teden, saj meni, da na vrhovnem sodišču po nepotrebnem zavlačujejo z odločitvijo o prekinitvi Janševega prestajanja zaporne kazni.

Janša je v pritožbi citiral navedbe ustavnega sodišča, da je pomembno, da lahko vrhovno sodišče skladno z zakonom o kazenskem postopku odloži oziroma prekine izvršitev pravnomočne obsodilne sodbe. Hkrati je navajal, da bi vrhovno sodišče v času od 18. junija do vložitve nadzorstvene pritožbe o absolutno prednostni zadevi vsekakor že moralo odločiti.

Znova so se pred sodno palačo zbrali podporniki Janeza Janše. V organizaciji Odbora za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin 2014 od sodnega vodstva zahtevajo pospešitev postopka in oprostitev ter izpustitev predsednika SDS-a. Zbrane je med drugim nagovoril tudi France Cukjati: "Kakšna je to država, ki iz zločincev dela junake in junake spreminja v zločince?" Moralni teolog Ivan Štuhec pa je dejal: "Janez Janša je v tej državi kriv za vse, predvsem pa za to, da sploh je."

Na sodišču pa so zapisali, da je sodnica, ki ji je bila dodeljena ta zahteva za varstvo zakonitosti, v poročilu glede nadzorstvene pritožbe navedla, da pri zadevi intenzivno dela. Ker jo je prejela 24. junija, še ne more odgovoriti, kdaj bo zadeva predložena na sejo.

Pred odločitvijo, ali so podani pogoji, da se opravi seja senata, je treba preštudirati zahtevo za varstvo zakonitosti, sodbi obeh sodišč in morebiti oba sklepa, s katerima je sodnica prve stopnje zavrnila predloga za izločitev dokazov.

Nadzorstveno pritožbo, vloženo zaradi kršitve pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja le tri dni po predodelitvi zadeve sodnici poročevalki, je bilo po mnenju vrhovnega sodišča glede na časovni potek reševanja zadeve mogoče zavrniti kot očitno neutemeljeno.

"Vrhovno sodišče je najvišje sodišče v državi, odločitve pa sprejema po tehtnem premisleku, ob upoštevanju vseh relevantnih okoliščin. Vrhovni sodnik poglobljene strokovne presoje ne more in ne sme sprejemati v časovni stiski. Obenem podpredsednica ugotavlja, da sodnica poročevalka na zadevi intenzivno dela. Poleg tega je treba v konkretni zadevi proučiti tudi sodno prakso vrhovnega sodišča v podobnih primerih ter odločbo ustavnega sodišča," je zapisala podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto.

Zoper sklep vrhovnega sodišča se ni mogoče pritožiti.

Odbor 2014, ki je bil ustanovljen za zaščito Janševih človekovih pravic, je na Twitterju pozval k novemu zboru: "V ponedeljek se množično dobimo ob 8.00 pred Vrhovnim sodiščem, ko bo Janša pripeljan na sojenje," so zapisali.


Za 7. julij je namreč razpisan predobravnavni narok zaradi domnevne krive ovadbe in žaljive obdolžitve nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar, zatem pa se začenja sojenje zaradi domnevne Janševe žaljive obdolžitve Francija Perčiča.