Sojenje v zadevi Patria se je nadaljevalo brez Walterja Wolfa. Foto: MMC RTV SLO
Sojenje v zadevi Patria se je nadaljevalo brez Walterja Wolfa. Foto: MMC RTV SLO

Dokazni postopek v zadevi Patria poteka v znamenju branja listinske dokumentacije, zaslišanje priče, predstavnika Patrie za Slovenijo Reija Niittynena, pa je napovedano za prihodnji teden. Na obravnavo pa sta prišla le lastnik Rotisa Ivan Črnkovič in nekdanji prvi mož HSE-ja Jože Zagožen.

Predsednik vlade Janez Janša se je prek svojega zagovornika Francija Matoza opravičil, da se zaradi nujnih in neodložljivih sestankov v zvezi s sejo vlade ter zaradi predstavitve proračunskega memoranduma v državnem zboru obravnave ne bo mogel udeležiti.

Poslovnež Walter Wolf je svojemu zagovorniku Andreju Kacu sporočil, da se zdravi v bolnišnici in čaka na izvide. Od njih bo odvisno, kdaj bo Wolf lahko prišel na obravnavo. Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je zoper Wolfa zaradi begosumnosti pred dvema tednoma predlagal odreditev pripora, vendar sodišče o tem predlogu še ni odločilo.

Kaj je na dunajskem sodišču povedal Riedl?
Riedl je na dunajskem sodišču pojasnil, da z Wolfom sodelujeta že od leta 1985 in da je bil, poleg slikarja Jureta Cekute, edini, ki ga je poznal v Sloveniji. Wolf pa je imel po Riedlovih besedah v Sloveniji dobre kontakte. Hkrati je Riedl poudaril, da sam v podkupovanje ni bil nikoli vpleten.

Avstrijski poslovnež je med zaslišanjem omenil tudi sestanek, ki se je 1. septembra 2005 zgodil na HSE-ju in so se ga med drugim udeležili obtoženi Zagožen, Črnkovič in Tone Krkovič. Na tem sestanku naj bi beseda tekla o izboru lokalnega partnerja za izdelovalca oklepnikov.

V avstrijski obtožnici pa piše, da je bil sestanek namenjen predvsem dogovoru o tem, kako se bo razdelila provizija, ki jo bo izplačala Patria.

Krkovič se je na sestanku po Riedlovih besedah zadržal le okoli 15 minut. Zadeva naj bi ga zanimala z vojaškega vidika in tudi vprašanja so bila bolj tehnične narave, ob odhodu pa je tudi vzel prospekte.

Krkovič vsebine sestanka ni razumel
Krkovič in Črnkovič sta sicer v svojih zagovorih razložila, da se je Krkovič na HSE-ju znašel bolj po naključju, saj je bil s Črnkovičem dogovorjen za kosilo. Črnkovič je pojasnil, da je bil pobudnik sestanka on, ampak ne zaradi lobiranja oziroma obljubljanja nagrad.

Krkovič je tudi pojasnil, da vsebine sestanka sploh ni razumel, saj je sestanek potekal v nemščini, on pa nemško ne govori. Dodal je še, da to sploh ni bil sestanek, ampak "bežno srečanje".