Janšo je na sojenju v Celju spremljal odvetnik Franci Matoz. Po poročanju Dnevnika sta v prostore sodišča vstopila pri stranskem vhodu in se tako izognila medijem. Foto: BoBo
Janšo je na sojenju v Celju spremljal odvetnik Franci Matoz. Po poročanju Dnevnika sta v prostore sodišča vstopila pri stranskem vhodu in se tako izognila medijem. Foto: BoBo

Postopek je bil že v uvodu prekinjen. Na sojenju so namreč ugotovili, da sta oba sodnika porotnika, to sta Brigita Tratnik in Rajko Kokalj, člana stranke SDS, katere predsednik je obtoženi. Kot je na svoji spletni strani poroča Delo, je Tratnikova predlog za izločitev podala sama in sodišče je temu sledilo. Na sodišču so nato poskušali poiskati nova porotnika in sojenje nadaljevati. Zagovornik Janeza Janše Franci Matoz je pri tem opozoril, da morata biti nova porotnika izbrana po vrstnem redu, saj v nasprotnem primeru sojenje ne bo zakonito.

Sodišče je poiskalo dve novi porotnici, ki pa se danes nista mogli udeležiti sojenja. Novo sojenje se bo tako začelo predvidoma 1. junija. Janšev zagovornik Matoz je napovedal, da bo predlagal 24 novih dokaznih predlogov.

Pogojna kazen in novo sojenje

Ponovno sojenje je potrebno, saj je celjsko višje sodišče leta 2019 razveljavilo sodbo okrožnega sodišča, ki je Janšo leta 2018 zaradi razžalitve obsodilo na pogojno zaporno kazen, in jo vrnilo v novo sojenje.

Višje sodišče je to storilo, ker je nadomestno sodnico porotnico na prvostopenjski obravnavi imenovala nepooblaščena oseba, še preden je bila prvotna porotnica razrešena. Novo sojenje na sodišču prve stopnje mora po sklepu višjega sodišča potekati pred popolnoma spremenjenim senatom.

Celjsko okrožno sodišče je Janšo sicer v prvem postopku zaradi razžalitve novinark Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl nepravnomočno obsodilo na tri mesece enotne pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta. Naložilo mu je tudi plačilo stroškov sodnega postopka v zvezi z žaljivim tvitom na račun novinark. Obe novinarki sta Janšo zaradi tvita tožili tudi odškodninsko.

Janša je na prvem sojenju leta 2018 pojasnjeval vsebino tvita iz marca 2016, v katerem je med drugim zapisal, da na "neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P. Š.".

Kot je takrat dejal v zagovoru, s tvitom ni mislil na spolno, ampak na medijsko prostitucijo, novinarki pa sta vztrajali, da je bil poniževalen in žaljiv do njiju kot žensk in novinark.

Kot je za Radio Slovenija poročal Matija Mastnak, je sodnica, ki je v ponovljenem sojenju dobila primer Janševega žaljivega tvita o novinarkah RTV-ja, od 5. marca neuspešno razpisala šest obravnav. Prvo so preklicali zaradi bolezni porotnika, vse druge zaradi službenih obveznosti premierja Janeza Janše. "Ne gre se znebiti vtisa, da je v nekaterih odpadlih narokih šlo za taktiko zavlačevanja. Primer zastara že prihodnje leto," je za Radio Slovenija dejala ena od dveh tožnic, RTV-jeva novinarka Mojca Šetinc Pašek.

Predsedniku vlade pa preti tudi sojenje zaradi domnevnih nezakonitosti pri nakupu zemljišča v Trenti. Časopis Dnevnik je poročal, da ker ne dviguje sodne pošte, mu ljubljansko sodišče poskuša vročiti s pomočjo detektiva.

Janša vendarle prišel na sodišče