Sodba Okrajnega sodišča v Velenju je postala z odločitvijo Višjega sodišča v Celju pravnomočna. Foto: BoBo
Sodba Okrajnega sodišča v Velenju je postala z odločitvijo Višjega sodišča v Celju pravnomočna. Foto: BoBo

Sodišče v Celju je tako potrdilo izpodbijano sodbo sodišča prve stopnje.

Janša mora Eugeniji Carl tako v 15 dneh povrniti stroške pritožbenega postopka v znesku 373,32 evra in plačati s sodbo velenjskega sodišča določeno odškodnino 6000 evrov (z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 2. septembra 2016 do plačila) ter ji povrniti 513,47 evra stroškov pravdnega postopka v 15 dneh od prejema sodbe.

Spomnimo, Janša je 21. marca leta 2016 kot poslanec v državnem zboru in predsednik Slovenske demokratske stranke na družbenem omrežju Twitter novinarki javne televizije Eugenijo Carl in Mojco Pašek Šetinc označil za "odsluženi prostitutki". Med drugim je zapisal, da na "neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P. Š.".

Sodišče: Janševa odgovornost je zaradi njegovega položaja večja

Kot je v sodbi ugotovilo sodišče, je Eugenija Carl "opravljala delo novinarke in obveščala javnost o pomembni politični temi (v zvezi s pojavom sovražnosti), torej je uresničevala svobodo novinarskega izražanja". Janša je namreč v bran svojemu tvitu dejal, da je ta "posledica 25-letnega blatenja, širjenja laži in zaničevanja v medijih".

Sodišče opozarja, da glede na Janšev "vpliven politični položaj" njegova "odgovornost za spoštovanje etičnih standardov pri komuniciranju prek Twitterja brez dvoma večja od drugih uporabnikov tega družbenega omrežja in komentatorjev na internetu, ki takšnega položaja nimajo".

Svoboda izražanja: prednost novinarjem pred politiki

Kot piše v sodbi, je "ob tehtanju pravice svobode izražanja tožnice – novinarke in njene pravice do osebnega dostojanstva ter pravice do svobode političnega izjavljanja toženca pritožbeno sodišče dalo prednost varstvu tožnice".

S tem je sodišče "dejansko dalo prednost varstvu pravice do svobode izražanja novinarja, ki je pomembna za obstoj in razvoj demokratične družbe, in varstvu njegove pravice do osebnega dostojanstva pred varstvom pravice do svobode izražanja politika".

Celjsko višje sodišče je Janšev tvit označilo za "grob osebno žaljiv napad na tožnico", zapis pa ni "v ničemer prispeval k razpravi o pomembni politični temi v tožničinem prispevku".

Vrhovno sodišče v takšni zadevi na strani Janše

Višje sodišče v Celju je že decembra 2018 potrdilo odločitev Okrajnega sodišča v Velenju, da mora Janša Mojci Šetinc Pašek plačati 6000 evrov odškodnine zaradi tega zapisa na Twitterju.

Janša je nato vložil zahtevo za revizijo, vrhovno sodišče pa mu je ugodilo in sodbo celjskega sodišča spremenilo tako, da se tožbeni zahtevek novinarke za plačilo odškodnine 6000 evrov z obrestmi zavrne.

Po odločitvi vrhovnega sodišča mora Mojca Šetinc Pašek, ki je napovedala pritožbo na ustavno sodišče, v 15 dneh od vročitve sodbe Janši povrniti tudi njegove stroške postopka.

Obe novinarki sta Janšo zaradi tvita sicer tožili tudi kazensko. V kazenskem postopku je celjsko okrožno sodišče Janšo novembra 2018 nepravnomočno obsodilo na tri mesece enotne pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta, sodbo pa je celjsko višje sodišče lani razveljavilo in jo vrnilo v novo sojenje.