Pivovarno in njene hčerinske družbe je tako po prepričanju tožilstva oškodoval za več kot 100 milijonov evrov. Foto: BoBo
Pivovarno in njene hčerinske družbe je tako po prepričanju tožilstva oškodoval za več kot 100 milijonov evrov. Foto: BoBo
Jože Kozina
Po mnenju tožilca Jožeta Kozine je Šrot pri vodenju pivovarne zlorabil svoj položaj. Foto: MMC RTV SLO
Pivovarna v tem postopku ne bo vložila premoženjsko-pravnega zahtevka proti Šrotu in družbi Atki-Prima, preko katere je Šrot obvladoval pivovarno, saj v zvezi s tem že potekajo pravdni postopki. Foto: BoBo

Boško Šrot je kot prvi mož Pivovarne Laško in predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezano družbo Infond Holding, vendar posojila nikoli niso bila poplačana v celoti.

"V nasprotju z zakonskimi določili je Šrot odredil in nato preko podrejenih izvajal nezakonito financiranje svojega lastnega prevzemnega projekta, tako da je prikazal finančne potrebe družbe Infond Holding, v kateri so se koncentrirale delnice Pivovarne Laško," je dejal tožilec Jože Kozina. Finančne potrebe družbe je po njegovih besedah pojasnjeval z razlogom "obrambe delnic Mercatorja in dolžnostjo celotnega koncerna".

Oškodovanje za 100 milijonov evrov
Šrotu Kozina v obtožnici očita, da so morala vsa tekoča denarna sredstva, ki so jih imele družbe na razpolago, prenašati na Infond Holding, ki jih je skoraj v celoti porabil za financiranje nakupa delnic Pivovarne Laško. "Infond Holding sicer ni šel sam v prevzem, temveč je zaradi bonitete to storil s slamnatimi družbami. Sklenjeno je bilo, da bodo te delnice pozneje prešle v last Infond Holdinga, to pa je Šrot storil prav s sredstvi družb iz skupine Pivovarne Laško," poudarja tožilec.

Končna posledica te finančne operacije, ki je potekala od 7. novembra 2008 do 30. junija 2009, je bilo več kot 110 milijonov evrov posojil Infond Holdingu, ki pa v večini nikoli niso bila vrnjena, je poudaril tožilec. Pivovarna Laško in hčerinske družbe so bile tako po njegovi oceni oškodovane za več kot 100 milijonov evrov, Šrotova Atka-Prima pa je dobila prav toliko nezakonito pridobljene koristi.

Rutar in Rosenfeldova obtožena pomoči
Nekdanjemu direktorju Infond Holdinga Matjažu Rutarju in nekdanji Šrotovi svetovalki Vesni Rosenfeld pa tožilec očita pomoč pri kaznivem dejanju zlorabe položaja. "Rutar je Šrotu dal na razpolago družbo Infond Holding za zlorabo položaja, podpisal pa je tudi vse posojilne pogodbe. Vedel je, da se sredstva ne uporabljajo za interese večstopenjskega koncerna," je poudaril Kozina.

Pivovarna zahteva povračilo
Zastopnik Pivovarne Laško Valter Bogataj je pojasnil, da pivovarna v tem postopku ne bo vložila premoženjsko-pravnega zahtevka proti Šrotu in družbi Atki-Prima, preko katere je Šrot obvladoval pivovarno, saj v zvezi s tem že potekajo pravdni postopki. Od Rutarja in Rosenfeldove pa pivovarna skupno zahteva nekaj več kot 100 milijonov evrov.

Zagovornik: Obtožnica ni primerna
Po mnenju Šrotovega zagovornika Blaža Kovačiča Mlinarja obtožnica ni primerna za nadaljnji postopek. Težavo med drugim vidi v tem, da tožilec v obtožnici navaja, da je Šrot oškodoval Pivovarno Laško, po drugi strani pa pridobil korist družbi Atka-Prima. Tožilstvo pa po njegovem mnenju zmotno meni, da je škoda le druga plat koristi.

Šrot: Populistična obtožnica tožilcu ni v ponos
Šrot je v svojem zagovoru dejal, da tako nestrokovna in populistična obtožnica ne more biti v ponos tožilcu Jožetu Kozini, ki "uživa takšen ugled". Meni, da tožilstvo v ničemer ni dokazalo pridobitve premoženjske koristi. "Če bi družbi Infond Holding in Center naložbe pridobili korist, potem ne bi šli v stečaj," je dejal.

Za napačno je označil tudi trditev tožilstva, da je Infond Holding s posojili Pivovarne Laško in njenih hčerinskih družb financiral prevzem Pivovarne Laško. "Infond Holding je imel dovolj lastnega kapitala za prevzem," je poudaril. Edino, kar po mnenju obtoženega Šrota drži, je seznam vrnjenih in nevrnjenih posojil.

Dotaknil se je tudi načrtovane prodaje delnic Mercatorja in spomnil na njegov pogovor s takratnim gospodarskim ministrom Matejem Lahovnikom, ki naj bi mu dejal, da se država ne bo strinjala s prodajo delnic hrvaškemu Agrokorju. Šrot je prepričan, da so banke zato nezakonito "plenile premoženje Infond Holdinga".

Kateri položaj je zlorabil?
Odvetnik Janez Koščak pa je v imenu družbe Atka-Prima, preko katere je Šrot obvladoval Pivovarno Laško, dejal, da ni jasno, kateri položaj naj bi zlorabil Šrot. Spraševal se je, ali gre za položaj lastnika in direktorja družbe Atka-Prima ali položaj predsednika uprave Pivovarne Laško.