Boško Šrot je bil lani obsojen zaradi oškodovanja Istrabenza. Sodba še ni pravnomočna. Foto: BoBo
Boško Šrot je bil lani obsojen zaradi oškodovanja Istrabenza. Sodba še ni pravnomočna. Foto: BoBo

Krivdo sta zanikala tudi nekdanji direktor Infonda Holdinga Matjaž Rutar in nekdanja Šrotova svetovalka Vesna Rosenfeld, ki sta obtožena pomoči pri zlorabi položaja.

Šrot je kot prvi mož Pivovarne Laško in predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezanima družbama Infond Holding in Center Naložbe, ki pa nikoli niso bile poplačana v celoti.

Pivovarna Laško in njene hčerinske družbe so bile pri tem zlorabljene za povečanje koncentracije Šrotovega lastništva v skupini Pivovarne Laško, ki jo je izvajal prek povezanih družb Infonda Holdinga, trdi okrožni državni tožilec Jože Kozina.

Ne razume celotne obtožnice
Šrot je še pred morebitnim izrekom o krivdi dejal, da obtožnice ne razume v celoti, zato je želel, da mu jo tožilec predstavi. Želel je izvedeti, ali mu tožilstvo očita oškodovanje družbe ali pridobitev koristi. "Priznam, da sem storil menedžerski prevzem, nisem pa storil kaznivih dejanj," je zatrdil.

Kozina mu je odgovoril, da mu obtožnica očita oboje, saj je "škoda zrcalna slika pridobljene koristi" - Šrot je s tem, ko je za potrebe refinanciranja prevzemnega projekta prenašal sredstva na Infond Holding, naklepno oškodoval družbo, saj je vedel, da ta posojila, ki so bila že na začetku nezakonita, ne bodo vrnjena, je prepričan tožilec.

Sodnica prekinila razčiščevanje glede obtožnice
Šrot z utemeljitvijo tožilca ni bil zadovoljen, a sodnica Vladislava Lunder ni dovolila nadaljnjega razčiščevanja morebitnih nejasnosti glede obtožnice. Predsednici senata je Šrot zato očital, da s svojimi stališči pravzaprav opravlja funkcijo tožilstva.

Okrožni državni tožilec je po koncu naroka sicer povedal, da v tej zadevi obravnavajo postprevzemno obdobje, v katerem je Šrot uporabljal prosta denarna sredstva družb v skupini Pivovarne Laško za poplačilo svojega prevzemnega projekta. "To je nezakonito in čista oblika zlorabe položaja," je opozoril.

Za Šrota je to že drugo sojenje zaradi suma gospodarskega kriminala - prvostopenjsko sodišče mu je lani zaradi zlorabe položaja pri preprodaji delnic Istrabenza že prisodilo pet let in 10 mesecev zaporne kazni, vendar sodba še ni pravnomočna. Na današnjem predobravnavnem naroku je imel možnost s sodiščem skleniti dogovor o priznanju krivde.