Stavbo NPU-ja na Dimičevi je MNZ najel, ker ni imel denarja za nakup. Foto: BoBo
Stavbo NPU-ja na Dimičevi je MNZ najel, ker ni imel denarja za nakup. Foto: BoBo

Zlorabe položaja pri najemu stavbe NPU-ja je obtožen nekdanji generalni sekretar na notranjem ministrstvu Damjan Lah. Nekdanja uslužbenka na MNZ-ju in trenutna v. d. generalne sekretarke na kulturnem ministrstvu Liljana Kodrič je povedala, da je takrat, ko je bila zadeva v reviziji, dobila občutek, "kot da ima Računsko sodišče neko agendo v ozadju".

Kodričeva je v času iskanje primerne stavbe za potrebe Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) delala v službi za ravnanje s stvarnim premoženjem. Po njenih besedah so sledili strategiji, da se ob morebitni potrebi po dodatnih prostorih ti odkupijo. Vendar sredstev ni bilo, zato so šli v najem. Prostore pa naj bi iskali zelo temeljito in predpisi naj bi bili resnično upoštevani. Zato si Kodričeva ne predstavlja, kaj bi še MNZ lahko storil.

Po njenih besedah Lah tudi ni bil tak, da bi nekaj ukazal in pri tem vztrajal, ampak se je pustil prepričati, ali so argumenti primerni. Računsko sodišče pa naj bi hotelo vleči neke vzporednice z zakonom o javnih naročilih in sploh ni želelo sprejeti njihovih argumentov.

Šoltes: Najem zgradbe je bil negospodaren
Nekdanji predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes je znova razložil, da je bil najem negospodaren, ravnanje v nasprotju z zakonom o javnem naročanju in da bi bila bolj smiselna realizacija projekta Litostrojska. MNZ pa kljub najemu stavbe na Dimičevi ni rešilo vseh prostorskih vprašanj, čeprav je bila to želja, ko so se odločili za iskanje novih prostorov.

Zalar: Denarja za odkup ni bilo
Nekdanji minister za pravosodje Aleš Zalar je povedal, da se je z najemom stavbe na Dimičevi srečal po odstopu notranje ministrice Katarine Kresal, ko je začasno opravljal naloge notranjega ministra. Po njegovem mnenju v proračunu preprosto ni bilo dovolj denarja, da bi stavbo odkupili, ampak so jo lahko le najeli.

Sojenje se z zaslišanjem uradnikov notranjega ministrstva nadaljuje prihodnji četrtek, naroki pa so razpisani še za 7. in 21. januar. V tem času naj bi predvidoma zaslišali vse priče, vabljenih jih bo še kar nekaj, februarja naj bi nato začeli branje dokumentacije.