Foto: BoBo
Foto: BoBo

Iz psihiatrične klinike so sporočili, da imajo ničelno toleranco do nasilja. V primerih, ko so podani sumi o domnevnih neprimernih, nasilnih ali drugih sumih nepravilnih ravnanj, izvede strokovni nadzor oziroma nemudoma ukrepa v skladu s protokoli in v okviru svojih pristojnosti. V primeru suma kaznivega dejanja vso dokumentacijo posredujejo tudi pristojnim organom pregona, je v pisni izjavi zatrdil generalni direktor klinike Bojan Zalar.

Ljubljanska psihiatrična klinika se sicer že dalj časa spoprijema z očitki o nasilju nad pacienti. Po objavi v medijih je policija sprožila kriminalistično preiskavo. Po poročanju časopisa Svet 24 jo je tudi končala in podala eno kazensko ovadbo zaradi povzročitve lažje poškodbe. Po pisanju časopisa je sicer ministrstvo za zdravje policiji izročilo 23 pričevanj o domnevnem nasilju na psihiatrični kliniki, dejanskih prijav policiji o nasilnih dogodkih, ki naj bi jih nad pacienti storili zaposleni, pa je bilo pet.

Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ministrstva za zdravje pa je zaradi očitkov uvedel sistemski nadzor nad kliniko. Po poročanju N1 nadzor poteka že devet mesecev, komisija za sistemski nadzor pa je v teh dneh ostala brez predsednice. Po informacijah portala so v preteklih mesecih odstopili še trije člani te komisije.