Usodna prometna nesreča. Foto: MMC RTV SLO
Usodna prometna nesreča. Foto: MMC RTV SLO

Maček je hudo prometno nesrečo, ki je vzela življenja trem študentom, povzročil 2. oktobra 2009 v zgodnjih jutranjih urah z vožnjo po napačni strani avtoceste pri Arji vasi v močno vinjenem stanju. Trenutno prestaja 10-letno zaporno kazen na Dobu, ki mu jo je januarja letos potrdilo celjsko višje sodišče.

Svojci žrtev so zahtevali tudi odškodnino, in sicer 252.000 evrov. Sodišče jim je prisodilo 68.000 evrov, česar niso želeli komentirati, so pa napovedali pritožbo. Odvetnik svojcev Franci Matoz je za POP TV dejal, da odločitev sodišča meče "zelo slabo luč na sodstvo".

Svojci umrlih pa po Matozovih besedah v tožbo niso vstopili zaradi denarja, pač pa so želeli poslati sporočilo, da se taki primeri ne smejo več dogajati. "Eno takih sporočil pa bi bilo tudi, da bi povzročitelj nesreče moral plačati visoko denarno odškodnino, sodišče pa tega ni storilo in tako poslalo slab signal," je še povedal.

Mačkov odvetnik Damir Ivančič pa je pojasnil, da je takšna sodna praksa pri dosojanju odškodnin. Ker je bila tožba neposredno usmerjena zoper Branka Mačka, so sami v postopku zahtevali vključitev zavarovalnice. "Ta je sodelovala v postopku, plačala del nespornega zneska in tudi ostalo bo morala," je poudaril Ivančič.