Sojenje poteka ob najstrožjih varnostnih ukrepih. Foto: MMC RTV SLO
Sojenje poteka ob najstrožjih varnostnih ukrepih. Foto: MMC RTV SLO
balkanski bojevnik, policija
Ulice Ljubljane okoli glavne stavbe sodišča so bile zavarovane s policisti, ko so ti pripeljali obtožene. Foto: MMC RTV SLO
Sojenje v zadevi Balkanski bojevnik se nadaljuje
Strogi varnostni ukrepi v času sojenja

Kot je v začetku tokratne obravnave na ljubljanskem okrožnem sodišču pojasnil sodnik Gorazd Fabjančič, je senat vzel na znanje te zahteve. Po besedah Fabjančiča mora sodišče ves čas postopka presojati o nedovoljenih dokazih, v tem primeru pa se morajo določene zadeve pojasniti med samim dokaznim postopkom. O morebitni izločitvi dokazov se tako lahko senat odloči najpozneje do konca dokaznega postopka.

"Nikoli nisem imel opravka z mamili"
Med svojim zagovorom je prvoobtoženi v zadevi Balkanski bojevnik Dragan Tošić priznal, da pozna domnevnega kralja kokaina Darka Šarića, zanikal pa je, da bi bil član hudodelske združbe, in zatrdil, da nikoli ni imel opravka z mamili.

Sodniku je dejal, da pozna Šarića kot uspešnega poslovneža, ki se ukvarja z zakonitimi posli. Priznal je tudi, da pozna nekatere izmed soobtoženih in Duška Šarića, brata Darka Šarića. Tošić je zagovor prebral v dobri uri, na vprašanja pa ni želel odgovarjati.

Tošićev zagovornik Luka Zajc, je pojasnil, da je to, da Tošić ne odgovarja na vprašanja, "stvar taktike obrambe".

Obtoženi berejo zagovore
Tudi obtoženi Dragan Beljkaš je svoj zagovor prebral in ni želel odgovarjati na vprašanja, zanikal pa je vpletenost v hudodelsko združbo in preprodajo kokaina. Priznal je, da je pogosto potoval v Brazilijo, vendar ga tja ni poslal Tošić, ki je v obtožnici naveden kot prvi človek slovenskega dela združbe. Brez njegove vednosti ali odobritve naj se ne bi počelo nič, preostali člani slovenskega dela združbe pa naj bi bili le njegovi t. i. izvajalci.

Da je nedolžen, trdi tudi Jakob Remškar, ki je razložil, da pozna nekatere izmed soobtoženih ter da je v Južnoafriško republiko potoval, ker se ukvarja z lovom, doma pa ima že trofeje, kot so žirafa, leopard, opica in svinja bradavičarka. Tudi on je odklonil odgovarjanje na vprašanja.

Pred osemčlanski senat je stopil še Mirzet Lucević, ki je prav tako zatrdil, da ni član nobene hudodelske združbe in da ga ne Tošić ne kdor koli drug ni nikamor pošiljal. Tudi on ni odgovarjal na vprašanja. Preostali obtoženi na svoj zagovor še čakajo, sojenje se bo nadaljevalo v torek.

Tožilka je pričakovala neodgovarjanje
Po poročanju nekaterih medijev naj bi bili v ljubljanskem priporu obveščeni, da nameravajo Tošića ubiti med prevozom na sojenje, zato veljajo najstrožji varnostni ukrepi.

Okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar je neodgovarjanje na vprašanja pričakovala, prav tako je ni presenetilo, zatrjevanje obdolženih, da se niso ukvarjali s preprodajo droge in da niso sodelovali v hudodelski združbi. Vsebine obravnave konkretneje ni želela komentirati.

Lovijo napake v postopku
Na torkovi obravnavi so zagovorniki šestnajsterice zahtevali izločitev večine dokazov. Obramba je zavrnila vse dokaze, ki izhajajo iz Srbije in so bili pridobljeni s prisluškovanjem, saj naj bi bili že po srbski zakonodaji pridobljeni nezakonito, še manj pa so skladni s slovensko.
Prav tako so bili za obrambo nesprejemljivi dokazi iz Urugvaja. Preiskovalci so namreč na jahti v lasti Anastazija Martinčića našli večje količine kokaina, a lastnika o preiskavi niso obvestili, čeprav bi moral biti navzoč.

Vodja posebne skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala Blanka Žgajner je sodišču predlagala, da zahtevo obrambe za izločitev vseh dokazov zavrne še pred začetkom glavne obravnave.

Tihotapili naj bi mamila iz Južne Amerike
Policisti so na obtožence postali pozorni v drugi polovici leta 2008, ko so od tujih varnostnih organov dobili podatke, da kriminalna združba, katere del so bili tudi slovenski državljani, tihotapi kokain iz Južne Amerike do italijanskih pristanišč ter nato na sever Italije.
Tam so nato mamila vsaj v letih 2008 in 2009 množično preprodajali kriminalnim skupinam, po informacijah italijanskih varnostnih organov pa je omenjena kriminalna skupina prevzela monopol nad trgovino kokaina v severni Italiji.

Sojenje v zadevi Balkanski bojevnik se nadaljuje
Strogi varnostni ukrepi v času sojenja