Franc Kangler je pojasnil, da je zaradi odločitve sodišča razumljivo zadovoljen, hkrati ga žalosti, da je sploh prišlo do te tožbe. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Franc Kangler je pojasnil, da je zaradi odločitve sodišča razumljivo zadovoljen, hkrati ga žalosti, da je sploh prišlo do te tožbe. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Konec marca letos se je na ljubljanskem okrožnem sodišču zaključil dokazni postopek v pravdi med Specializiranim državnim tožilstvom in nekdanjim mariborskim županom Francem Kanglerjem ter njegovo hčerko Mašo Kangler. Specializirano državno tožilstvo je zoper oba Kanglerja vložilo tožbo za odvzem domnevno nezakonitega premoženja v višini dobrih 256.000 evrov.

Tožilstvo obstoja nezakonitega premoženja ni dokazalo
Dokazni postopek se je zaključil marca, v minulih dneh pa so stranke prejele pisno sodbo sodišča, ki je tožbeni zahtevek tožilstva zavrnilo. "Po oceni vseh izvedenih dokazov sodišče ugotavlja, da je tožena stranka uspela dokazati, da v celotnem preiskovanem obdobju od leta 2002 do 2014 ni imela premoženja nezakonitega izvora," po poročanju Večera piše v sodbi.

Tožilstvo svojih trditev o obstoju nezakonitega premoženja po mnenju sodišča ni dokazalo. "Te ugotovitve so narekovale zavrnitev tožbenega zahtevka v celoti," se glasi sodba sodišča.

Kangler: Kdo mi dela takšno krivico?
Kangler je na družbenem omrežju Facebook potrdil, da je danes dobil sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča. "Stari traktor še naprej ostane v mojih rokah. Sodnica je odločila, da morajo družini Kangler povrniti več kot 32.000 evrov stroškov. Kdo bo to plačal? Kdo mi dela takšno krivico? Kje so zdaj tisti pokvarjeni kriminalisti, ki so vse to zrežirali?" je vprašal.

Specializirano državno tožilstvo tožbeni zahtevek še zvišalo
Specializirano državno tožilstvo je sprva vložilo tožbo za odvzem nezakonitega premoženja v vrednosti 121.840 evrov – 61.546 evrov premoženja v lasti Franca Kanglerja in 60.294 v lasti Maše Kangler. Kasneje je tožbeni zahtevek še zvišalo – Franc in Maša Kangler sta morala na sodišču dokazovati, od kod jima premoženje v vrednosti 256.652 evrov.

Po mnenju tožilstva naj bi bil nezakonito pridobljen denar, namenjen za nakup parcel na Zgornjem Slemenu in v Zimici pri Zgornji Koreni ter za nakup dobrih 75 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Pohorski ulici v Zgornjem Radvanju v Mariboru.

Kangler je moral dokazovati tudi, od kod mu denar za nakup več kot 30 let starega traktorja in avtomobila znamke Mercedes, še povzema spletni Večer.