Franc Kangler je bil znova izvoljen v državni svet. Foto: MMC RTV SLO
Franc Kangler je bil znova izvoljen v državni svet. Foto: MMC RTV SLO
Kangler se vrača med državne svetnike

Na mariborskem koncu je bil med svetnike slaba štiri leta po odvzetju mandata zaradi pravnomočne obsodbe izvoljen tudi nekdanji mariborski župan Franc Kangler.

V tretji volilni enoti za volitve državnega svetnika so elektorji, teh je bilo 37, nekoliko presenetljivo s 15 glasovi podelili mandat Francu Kanglerju. Drago Žura je prejel 11 glasov, Rudi Matjašič sedem, Alojz Križman, ki ga je predlagala mariborska občina, tri, Leo Kremžar, ki na volitvah ni bil navzoč, pa ni prejel nobenega glasu.
Franc Kangler, ki so ga na volitvah za državni svet leta 2012 spremljali protestniki, pozneje pa so mu mandat zaradi sodbe, ki je bila pozneje razveljavljena, odvzeli, je na tokratnih volitvah znova prejel dovolj glasov za vstop v državni svet.
Največ razočaranja je bilo zaznati pri Alojzu Križmanu, ki je, čeprav ga je izbrala mariborska občina, prejel le tri glasove. Večjo podporo pa je pričakoval tudi Rudi Matjašič, ki je mesto državnega svetnika po nadomestnih volitvah prevzel, potem ko je bil Franc Kangler odstavljen.
Sicer pa ima državni svet pristojnosti, da lahko državnemu zboru predlaga sprejetje zakonov ali njihovih dopolnitev, sproži parlamentarno preiskavo, vloži ustavno pritožbo, predlaga sprejetje obvezne razlage zakona ali pa na zakon izglasuje odložilni veto, ki pomeni vnovično glasovanje.

Kangler se vrača med državne svetnike