Kazniva dejanja naj bi bila storjena leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza. Foto: BoBo
Kazniva dejanja naj bi bila storjena leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza. Foto: BoBo

Pred koncem sojenja se pričakuje še predstavitev izvedenskega mnenja, zato se sojenje do začetka julija še ne bo končalo. Tožilec specializiranega državnega tožilstva Jože Kozina je tako predlagal podaljšanje začasnega zavarovanja premoženja.

Na sodišče je bil danes sicer znova vabljen ljubljanski župan in nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković. V zaslišanju na ljubljanskem okrožnem sodišču je enkrat že potrdil, da je ovadbe zaradi domnevno spornih poslov Bavčarja in Šrota vložil prav on, potem ko je o tem prejel anonimno pismo.

Sodišče ga je znova povabilo na zaslišanje, da odgovori še na nekaj vprašanj, a zaradi službenih obveznosti danes ni prišel. Predvidoma bo zaslišan prihodnji torek.

Obramba bi preverjala Šrotove navedbe o Zorku
Obramba je predlagala tudi ponovno zaslišanje zdajšnjega predsednika uprave Pivovarne Laško Dušana Zorka, saj naj bi Zorko po Šrotovih navedbah kriminalistu, ki je preiskoval prodajo delnic Istrabenza, dal denarno nagrado.

Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic Istrabenza, sta poleg Šrota in Bavčarja obtožena še nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski in nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski.

Sumljive preprodaje
Kazniva dejanja naj bi bila storjena leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza. Tega je Pivovarna Laško za 23 milijonov evrov najprej prodala hčerinski družbi Plinfin, nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7.500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.