Bavčar je na prejšnji obravnavi dejal, da priznanja v obravnavanem primeru zanj niso obremenjujoča. Še več, da potrjujejo njegovo plat zgodbe. Foto: BoBo
Bavčar je na prejšnji obravnavi dejal, da priznanja v obravnavanem primeru zanj niso obremenjujoča. Še več, da potrjujejo njegovo plat zgodbe. Foto: BoBo

Tožilstvo je tako za Lipovca (odvetnika družbe Sportina) kot Bajrovića (lastnika družbe Sportina) predlagalo tudi po 25.000 evrov denarne kazni, vendar je sodnica poudarila, da za izrek denarne kazni ni pogojev, ker ne gre za dejanje iz koristoljubja. Namesto tega je 50.000 evrov denarne kazni izrekla sami Sportini.
Priznala sta ponarejanje listin
Lipovec in Bajrović sta priznala krivdo za ponarejanje in pomoč pri ponarejanju listin, zato je tožilec tudi spremenil obtožnico. Ta ju je zdaj dolžila le še ponarejanja listin in pomoči pri tem kaznivem dejanju, ne pa tudi pomoči pri zlorabi položaja. Prav tako so bile spremenjene obtožbe za pravno osebo Sportina.

Tožilec Jože Kozina je na izreku sodbe poudaril, da pri najtežjih korporacijskih kaznivih dejanjih v svoji desetletni praksi še ni doživel priznanja krivde. "V tej pravni kulturi gre pri priznanju krivde za izjemen dogodek," je izpostavil.

Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic, so obtoženi nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar in nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski. Nekdanji svetovalec Istrabenza Kristjan Sušinski je bil zaradi poškodbe začasno izločen iz postopka.

Tožilstvo obtoženim očita kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, zlorabe položaja ali pravic, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in pranja denarja.

Veriga prodaje delnic
Kazniva dejanja naj bi se zgodila leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško, ki jo je vodil Šrot, prodala hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.