Brezigarjeva je potrdila, da jo je premier Pahor res klical in prosil, naj tožilka Kotnikova o morebitni objavi magnetograma odloči čim prej. Foto: MMC RTV SLO
Brezigarjeva je potrdila, da jo je premier Pahor res klical in prosil, naj tožilka Kotnikova o morebitni objavi magnetograma odloči čim prej. Foto: MMC RTV SLO

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je za Slovensko tiskovno agencijo povedala tudi, da Pahorjevega klica glede objave magnetograma sestanka, ki so se ga lani marca na povabilo premierja udeležili Brezigarjeva, minister za pravosodje Aleš Zalar in višja tožilka Branka Zobec Hrastar, ne označuje kot pritisk na delo tožilstva.

Celoten zapis magnetograma, zaradi katerega je premier Borut Pahor klical generalno državno tožilko Barbaro Brezigar, je dostopen tukaj.


Vzrok sestanka tudi odstop Zobec Hrastarjeve
Povod za sestanek je bil poleg napetega odnosa med Brezigarjevo in Zalarjem tudi odstop Zobec Hrastarjeve z mesta vodje specializiranega oddelka pri tožilstvu, ki izvaja policijske preiskave zoper policiste. Zobec Hrastarjeva je sicer odstopila pa je 22. februarja lani.

Brezigarjeva je namreč po mnenju Zalarja s telefonskim klicem policista mimo višje tožilke, nekdanje vodje specializiranega oddelka Branke Zobec Hrastar, ki je bila klicanemu neposredno nadrejena, prekoračila svoja pooblastila in ravnala nezakonito ter neustavno, zato je zahteval njen odstop - pri tem sta ga podprla tudi njegov matični LDS in Zares.

Brezigarjeva je trdila, da njen telefonski klic, ki je sprožil odstop višje tožilke, ni bil nič drugega kot svetovanje in informiranje o odmevni zadevi Baričevič, do česar je glede na svojo funkcijo upravičena.

Premier naj bi prosil za odločitev, ne pa tega, kakšna naj bo
Objavo magnetograma srečanja med Pahorjem, Brezigarjevo, Zalarjem in Zobec Hrastarjevo je kot enega izmed treh pogojev za obstanek v koaliciji takrat postavil LDS, mnenje o objavi pa je sestavljala višja državna tožilka Dragica Kotnik.

Brezigarjeva je še pojasnila, da jo je Pahor, kot so navajale nekatere informacije v medijih, res klical in prosil, naj tožilka Kotnikova o morebitni objavi magnetograma odloči čim prej. Njegovega klica pa Brezigarjeva ne označuje kot pritisk. Kot je pojasnila, je premier le prosil za odločitev, ne pa tudi tega, kakšna naj bo.

Pahor je pozneje na podlagi mnenja Kotnikove o mogočih škodljivih posledicah interesom konkretnega predkazenskega postopka preklical stopnjo tajnosti zaupno v delih magnetograma sestanka.