Zaradi patrij bosta na zatožno klop kmalu sedla še Cekuta in Zupan. Foto: BoBo
Zaradi patrij bosta na zatožno klop kmalu sedla še Cekuta in Zupan. Foto: BoBo
Spremenjen obtožni predlog v zadevi Patria

Na Okrajnem sodišču v Ljubljani se nadaljuje sojenje v zadevi Patria. Janez Janša, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič so na sojenje prišli, manjkata pa Jože Zagožen in Walter Wolf.
Obtoženi v zadevi Patria so ljubljanski okrožni sodnici na tokratni obravnavi pojasnili, da na spremembo obtožnega predloga nimajo pripomb, prav tako so seznanjeni z vsemi doslej izvedenimi dokazi. Sodišče bo lahko začelo izvedbo dokazov obrambe, že prihodnji teden bo kot pričo povabilo nekdanjega obrambnega in sedanjega zunanjega ministra Karla Erjavca.

Sodnica Barbara Klajnšek je prisotnost vseh obtoženih zahtevala tudi zaradi spremembe obtožnega predloga, ki ga je vložilo tožilstvo. Sprememba pa je le v eni besedi - tožilstvo je v besedno zvezo "na neznan način" dodalo besedo 'komunikacijski'.

Tožilstvo želi "demistificirati neugotovljen način"
Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je pojasnil, da so s to potezo želeli "demistificirati" neugotovljen način domnevno sprejete oziroma dane obljube nagrade, saj gre dejansko za neugotovljen komunikacijski način. "Ali je bilo to prek računalnika, prek telefona ali v neposrednih stikih, pa ni pomembno za obstoj kaznivega dejanja," je dejal.

Zagožna tarejo zdravstvene težave
Kljub zahtevi sodnice, da vseh pet obtoženih pride na sodišče, Jožeta Zagožna in Walterja Wolfa tokrat ni bilo. Zagožna so po besedah njegovega zagovornika Borisa Marčiča zadržale zdravstvene težave, zaradi katerih ne bo sposoben na obravnave prihajati najmanj do 20. februarja letos.
Težave s komunikacijo pri Wolfu
Na sodišče do nadaljnjega ne bo niti Wolfovega zagovornika Andreja Kaca. Ta je sodnici pojasnil, da Wolfu, ki je v Kanadi, vabila ni uspel vročiti, prav tako ne sodne dokumentacije, saj je prišlo "do pomanjkanja komunikacije s stranko". Sodišče je poskušalo Wolfu vabilo vročiti tudi s pomočjo slovenskega veleposlaništva v Kanadi prek kanadske pošte. Na pošti pravijo, da je bilo vabilo vročeno, vendar po opozorilu veleposlaništva ni razviden Wolfov podpis ob vročitvi. Zato sodišče tudi ne more šteti, da je bilo vabilo vročeno. Sodnica je sklenila tako Wolfa kot Zagožna začasno izločiti iz postopka.

Predlagali izločitev dokazov
Še preden je sodnica danes začela pojasnjevati doslej opravljeno delo, je zagovornik Ivana Črnkoviča, odvetnik Dejan Marković, podal dopolnjen predlog za izločitev dokazov, pridobljenih med hišno preiskavo pri nekdanjem predstavniku Patrie za Slovenijo Reiju Niittynenu. Marković že od začetka dokaznega postopka vztraja, da so dokazi nezakoniti in jih treba izločiti, saj se po finski zakonodaji hišna preiskava lahko izvede brez prič, kar po Markovićevi oceni pomeni kršenje človekovih pravic.

V potrditev svojih navedb je danes vložil sodbo evropskega sodišča za človekove pravice, ki ugotavlja, da Finska v svoji kazenski zakonodaji na področju hišnih preiskav še vedno ne nudi ustreznih varovalk človekovih pravic. Niittynen namreč na svoji hišni preiskavi ni bil prisoten.

Vendar pa je vrhovni državni tožilec Ferlinc odgovoril, da se Niittynen na kršitev človekovih pravic nikoli ni skliceval. Zahteva obrambe se mu zdi neutemeljena tudi zato, ker je Finska članica Evropske unije, "ki ima dolgo pravno tradicijo tudi na področju kazenskega prava in ni znana po kršitvah človekovih pravic". Po njegovem menju ne drži, da se na področju hišnih preiskav na splošno kršijo te pravice, "kakor to poskuša pokazati odvetnik". Sodišče bo o predlogu še odločilo.

Prihodnji teden Erjavec in Sović
Obravnava se nadaljuje prihodnji teden, ko bodo na narok poleg Erjavca povabili še Zagožnovo ženo Marijo Zagožen in nekdanjega mariborskega župana Borisa Soviča.
Tokrat udeležba nujna
Sodnica, ki vodi postopek, je sicer že na prejšnjem naroku, 17. decembra, povedala, da je udeležba vseh petih obtoženih na današnjem naroku nujna, saj se morajo seznaniti z izvajanjem dokazov tožilstva. Na večjem delu prejšnjih se je Janša zaradi državniških obveznosti udeležbe opravičil, udeležba pa ni bila nujna oz. je sojenje lahko kljub temu potekalo nemoteno.

Obtožnica zoper Cekuto in Zupana
Sojenje Janši, Zagožnu, Krkoviču, Črnkoviču in Wolfu se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra 2011. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov patria. Vseh pet očitke zanika. V zvezi s posli s Patrio je tožilstvo decembra vložilo še obtožnico zoper Jureta Cekuto in Petra Zupana. Obtožnica jima očita trgovanje s podatki, ki so bili neupravičeno posredovani z ministrstva za obrambo.

Spremenjen obtožni predlog v zadevi Patria