Z Janšo so sicer po besedah Niittynena v Patrii skušali priti v stik po več kanalih, a sam ne ve, ali se je to res zgodilo. Foto: BoBo
Z Janšo so sicer po besedah Niittynena v Patrii skušali priti v stik po več kanalih, a sam ne ve, ali se je to res zgodilo. Foto: BoBo
Berglund Janša
Finski novinar Berglund trdi, da črka J v dokumentih pomeni Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO

Na ljubljanskem okrajnem sodišču nekdanjega predstavnika finske Patrie za Slovenijo Reija Niittynena zaslišuje okrajna sodnica. Že dopoldne je povedal, da se je Patria vedno, ko je šla v kakšen projekt, želela pred tem srečati z obrambnim ministrom, če je bil projekt velik, pa tudi s predsednikom vlade.
Že v enem izmed prejšnjih pričanj je Niittynen povedal, da je bil namen takšnih srečanj z najvidnejšimi predstavniki držav, v katerih je potekal projekt, predstaviti ponudbo Patrie in zagotoviti, da bo razpis pošten do vseh ponudnikov.
Zakaj so srečanje hoteli še pred razpisom?
Sodnico je namreč danes zanimalo, zakaj je Patria želela spoznati slovenskega premierja Janeza Janšo, še preden je bilo znano, ali razpis za nakup oklepnikov sploh bo. Niittynen ji je odgovoril, da zato, ker so slišali, da se projekt pripravlja, pri čemer jih je zanimalo, ali bo dejansko izveden ali ne. Podobno so, kot je dejal, ravnali tudi pri projektih v drugih državah.

Niittynen: J je Jerković
Glede kratic, ki se pojavljajo v dokumentih, ki jih je Patrii in njenim sodelavcem zasegla policija, je Niittynen pojasnil, da so za Janšo uporabljali kratico PM, kratica J pa da pomeni "gospoda Jerkoviča iz Hrvaške". Z Janšo so sicer po besedah Niittynena v Patrii skušali priti v stik po več kanalih, a sam ne ve, ali se je to dejansko zgodilo.

Obramba zahteva izločitev dokazov
Niittynen je sodnici danes pojasnjeval tudi, kako je potekala policijska preiskava na njegovem domu oziroma ali je imel možnost, da so pri njej navzoči njegov odvetnik in priče. Obramba namreč zahteva izločitev dokazov, pridobljenih na Niittynenovem domu. Ta je povedal, da ga preiskovalci niso opozorili, da ima možnost poklicati odvetnika in priče, ter da so mu to povedali šele pozneje, ko se je začelo zaslišanje na policijski postaji.

Za Jureta Cekuto je povedal, da se je v projekt Patrie v Sloveniji vključil kot pomočnik Wolfganga Riedla, njegova naloga pa je bila pomagati Patrii vzpostaviti stik z ministrstvom za obrambo, še posebej z brigadirjem Petrom Zupanom.
Za zadnjega je Niittynen pojasnil, da je nekoč na obrambnem ministrstvu sodeloval pri nakupu vojaške opreme, "vendar pri našem projektu ni imel pomembne vloge". Povedal je še, da lahko iz poročil, ki sta mu jih pošiljala Cekuta in Riedl, sklepa, da sta od Zupana dobivala informacije, nima pa dokazov o tem, da je bilo to res tako.

Izmed petih obtoženih se obravnave udeležujeta Jože Zagožen in Ivan Črnkovič. Janša je svojo navzočnost opravičil zaradi nujnih in neodložljivih obveznosti, povezanih s sejo vlade in proračunsko sejo DZ-ja, Walter Wolf pa je zaradi zdravstvenega stanja ostal v Kanadi. Njegov zagovornik je pojasnil, da bo zdravniško spričevalo od svoje stranke pridobil do konca meseca. Tone Krkovič pa svojega izostanka ni opravičil. Sodnica je sicer sklenila, da navzočnost obtoženih na obravnavi ni nujna in da se ta lahko vseeno opravi.