Odvetnik Ivana Črnkoviča Dejan Markovič je predlagal tudi zaslišanje nekdanjega načelnika Slovenske vojske Albina Gutmana. Foto: BoBo
Odvetnik Ivana Črnkoviča Dejan Markovič je predlagal tudi zaslišanje nekdanjega načelnika Slovenske vojske Albina Gutmana. Foto: BoBo

Okrajno sodišče v Ljubljani je v zadevi Patria končalo izvedbo dokazov tožilstva. Zagovorniki obtoženih pa so nato podali svoje dokazne predloge in predlagali zaslišanje petih prič. Večina si želi, da bi sodišče zaslišalo nekdanjega obrambnega in zdajšnjega zunanjega ministra Karla Erjavca.

Erjavec naj bi po pojasnilu odvetnika Jožeta Zagožna Borisa Marčiča lahko pojasnil svoje domnevne stike z Juretom Cekuto in Jožetom Zagožnom. Marčič pa je predlagal tudi zaslišanje Jureta Cekute, Marije Zagožen in nekdanjega mariborskega župana Borisa Soviča, predvsem zaradi nekaterih navedb, da naj bi se v njegovi hiši julija 2006 sestali Zagožen, Janez Janša in Walter Wolf.

Zagovornik Janše Franci Matoz je menil, da bi Erjavec lahko pojasnil, kako je z navedbami iz obtožnega predloga, da je bil Janša seznanjen z razpisom o nakupu oklepnikov, da je pri njem sodeloval in bil z vsem obveščen. Odvetnik Ivana Črnkoviča Dejan Markovič pa je predlagal tudi zaslišanje takratnega načelnika Slovenske vojske Albina Gutmana.

Odvetnik Wolfa Andrej Kac je predlagal ponovno zaslišanje pogodbenega partnerja Patrie v Sloveniji Hansa Wolfganga Riedla, predvsem zato, da pojasni "očitno nasprotje" med njegovim pričanjem in pričanjem takratnega predstavnika Patrie za Slovenijo Reija Niittynena. Ta je namreč med zaslišanjem pred ljubljanskim sodiščem večkrat povedal, da so se nekatere Riedlove informacije izkazale za netočne.

Tako Markovič kot Marčič sta tudi napovedala, da bosta njuna klienta - Črnkovič in Zagožen - podala svoje zagovore, nato pa bodo po potrebi podani še dodatni dokazni predlogi.

Tožilstvo nasprotuje zaslišanju novih prič
Državni tožilec Andrej Ferlinc je zaslišanju navedenih novih prič nasprotoval, ker ocenjuje, da ne morejo v ničemer dopolniti "sklopa že zbranih dejstev" in bi bilo zato njihovo zaslišanje nepotrebno. Ferlinc je tudi pojasnil, da je tožilstvo nekoliko spremenilo obtožni predlog, vendar podrobnosti sprememb še niso znane. Sodnica Barbara Klajnšek je zaslišanje Erjavca že odobrila, medtem ko se bo o zaslišanju drugih še odločila.