Na tretji mariborski vstaji so policisti pridržali 119 ljudi, od tega jih je bilo kazensko ovadenih 28. Foto: BoBo
Na tretji mariborski vstaji so policisti pridržali 119 ljudi, od tega jih je bilo kazensko ovadenih 28. Foto: BoBo

Po tretji mariborski vstaji, ki je bila 3. decembra lani, je bilo kazensko ovadenih 28 protestnikov. Dvanajst jih je bilo po hitrem postopku obtoženih sodelovanja v skupini, ki je uradni osebi preprečila uradno dejanje, preostalih šestnajst pa je bilo kazensko ovadenih zaradi napada na uradno osebo.

Postopek zoper dvanajsterico je na okrajnem sodišču jeseni prišel do delne, še nepravnomočne obsodbe sedmih protestnikov na sedem mesecev zapora. Dva obtoženca sta že takoj na začetku sojenja priznala krivdo in bila obsojena na večmesečno pogojno zaporno kazen. Trije pa so bili oproščeni.

Epilog pa počasi dobiva tudi pregon zoper drugo skupino protestnikov. Vodja mariborskega okrožnega tožilstva Drago Šketa je pojasnil, da je pristojni državni tožilec po opravljeni preiskavi na Okrajno sodišče v Mariboru vložil obtožni predlog zoper tri osebe zaradi kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti po 1. odstavku 300. člena kazenskega zakonika, kar se lahko kaznuje z zaporom od šestih mesecev do treh let.

"Za preostalih približno 10 fizičnih oseb, katerih kazniva dejanja se nanašajo na okrožno pristojnost, bo pristojni državni tožilec svojo odločitev sprejel do konca tega tedna," je še povedal Šketa. Tožilstvo pa naj bi pri nekaterih obtoženih že odstopilo od pregona. Po poročanju Večera je sodna preiskava pokazala več pomanjkljivosti v policijskih trditvah o tem, kdo od protestnikov je metal granitne kocke.